Ian McKellen vaatii Pohjois-Irlantia hyväksymään homoavioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 12

Näyttelijä Sir Ian McKellen on BBC:n aamuohjelmassa vaatinut Pohjois-Irlantia hyväksymään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Hän pitää sopimattomana sitä, että yhdessä osassa Yhdistynyttä kuningaskuntaa lainsäädäntö ei ole yhtä liberaalia kuin muualla.

Amnestyn Pohjois-Irlannin johtohahmoihin kuuluva Patrick Corrigan totesi McKellenin tuen ilmauksen Pohjois-Irlannin avioliittotasa-arvolle olleen tärkeän ja muistutti McKellenin toimineen hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden puolesta vuosien ajan.

Lauantaina Pohjois-Irlannin Belfastissa yli 20 000 osoitti mieltään samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimisen puolesta.

Pohjois-Irlannin paikallinen hallinto on toistuvasti torjunut samaa sukupuolta olevien oikeuden avioliittoon. Muualla Isossa-Britanniassa samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton, samoin naapurimaassa irlannissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt 76-vuotias Ian McKellen on tunnettu lukuisista rooleistaan, mutta erityisesti Gandalf-velhona Taru sormusten herrasta- ja Hobitti-elokuvista. McKellen tuli kaapista 49-vuotiaana ja on sittemmin tehnyt paljon työtä hlbti-vähemmistöihin kuuluvien aseman puolesta. Hän on yksi Stonewall-järjestön perustajista. McKellen aateloitiin vuonna 1990 ja vuonna 2007 hän sai Kunniaritarien ritarikunnan jäsenyyden.

GayStarNews: Ian McKellen calls for same-sex marriage in Northern Ireland
Belfastissa osoitettiin mieltä homoavioliittojen puolesta
Sir Ian McKellen harmittelee, että tuli kaapista vasta 49-vuotiaana

12 kommenttia

Näiden vaatimusten vastapainoksi, näyttää siltä että myös vastustajat hiljalleen oppivat agendanvastaisen pelin ja aloittavat toiminnan ajoissa.

Esimerkiksi sanomalehti Kalevan uutisen mukaan, sadattuhannet italialaiset osoittivat mieltään Roomassa homoliittoja vastaan, vaikka kyseessä on vasta homoliittojen rekisteröinti ja virallistaminen sitä kautta.

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/italiassa-sadattuhannet-protestoivat-homoliittoja-vastaan/700224/

Saksa, Italia ja käytännössä varmasti Ranskakin, ovat vielä toistaiseksi olleet vahvoina ja itsenäisinä kulttuureina lähes immuuneja tälle lgbt-hypelle. Mielenkiintoista nähdä, miten Eurooppa jakaantuu seuraavien vuosien aikana näiltä osin, ja minkä maiden hyvinvointi pitkällä aikavälillä on se kestävin tie.
Ranska on toki jo hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön, huolimatta "Aito avioliitto" -poppoon hengenheimolaisten "La Manif Pour Tous" -liikeen raivokkaasta vastustuksesta. Saksassa juna kulkee kohti homoavioliittojen hyväksymistä.

Kansan suuri enemmistö näyttää Saksassa, Ranskassa ja Italiassakin kannattavan Suomen tapaan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Italiassa adoptiokysymykseen suhtautuminen näyttää jostain syystä olevan erityisen vaikea asia, kaiketi kulttuurillisista syistä.