Helsinki: Kaupunki myy Karhupuiston lippakioskin

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 7
Bear Park Cafe sijaitsee Helsingin Kalliossa, Karhupuistossa, Porthaninkadun ja Agricolankadun kulmassa. Se on toiminut vuodesta 2003. Nyt Helsingin kaupunki aikoo myydä kiinteistön.

Helsingin kaupunki aikoo myydä omistamistaan 24:stä lippakioskeista kymmenen. Kaupunki on ilmoittanut aikeistaan näissä kioskeissa vuokralaisina toimiville yrittäjille. Kioskit laitetaan myyntiin syyskuussa, kun vuokrasopimukset ovat katkolla.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Yksi myyntilistalla olevista lippakioskeista on Kallion Karhupuistossa Porthaninkadun ja Agricolankadun kulmassa toimiva Bear Park Cafe, jota pyörittää monessa muussakin hlbti-henkisessä aktiviteetissa vaikuttava Mikko Autio. Kesäkahvilana keväästä syksyyn joka kesä nyt runsaat kymmenen vuotta toiminut lippakioski herätettiin henkiin 2003 keväällä. Sitä ennen se kunnostettiin sisältä.

Lippakioskin seinustalla liehuu myös sateenkaarilippu: kahvilalla on merkitys osana kalliolaista sateenkaarikulttuuria. Lippakioskin kupeessa on Bear Park Cafen olemassaolon aikana järjestetty erilaisia tapahtumia: on ollut musiikkiesitystä, runonlausuntaa ja "karhujen korkkarijuoksua".

Syksyllä 2014 kaupunki ilmoitti, että kaupunki aikoo kilpailuttaa lippakioskien vuokrasopimukset. Tuolloin Karhupuiston ja monien muidenkin lippakioskien asiakkaat käynnistivät adressinkeruun, toiveenaan vaikuttaa kaupungin toimintaan. Karhupuiston kioskin kohdalla vaadittiin Karhupuiston lippakioskin toiminnan ja luonteen pitämistä ennallaan. Satojen henkilöiden allekirjoittamassa adressissa todettiin, että Karhupuiston lippakioskin ympärille on muodostunut tärkeä, moniarvoisuutta huokuva yhteisö, ja että kioski on tapahtumineen Kallion "kulttuurikeidas".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kaupungin kilpailuttamisinnon ei pidä rikkoa kaupunkilaisten keskuuteen syntyneitä yhteisöjä ja alakulttuureja, kirjoitettiin adressissa.

Myöhemmin kaupunki päätti pidentää päättymässä olevia vuokrasopimuksia yli kesäkauden 2015.

Kaupunkia pelottaa kiinteistöjen ylläpitokustannukset

Helsingin rakennusviraston alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo-Liina Koivusaari sanoo Helsingin Sanomille kaupungin haluavan eroon kioskeista mahdollisesti nousevien kunnosaapitokustannusten vuoksi.

Kaupungin omistukseen vielä jäävien 14 kioskin vuokrasopimukset kilpailutetaan. Helsinki säilyttää omistuksessaan kustakin eri kioskityypistä ainakin yhden esimerkin. Lippakioskeja pidetään historiallisesti arvokkaina.

Joidenkin kioskiyrittäjien mukaan kaupunki on informoinut huonosti yrittäjiä suunnitelmistaan. Kiinteistölautakunta on jo vuonna 2012 päättänyt myydä sellaiset rakennukset, joille ei ole tiedossa kaupungin omaa käyttöä. Koivusaari sanoo Helsingin Sanomille, että myytävistä kioskeista on päätetty vasta tänä keväänä.

Koivusaari kertoo lehdelle, että myymisen myötä kioskit saattavat pelastua; kioskin ostanut sitoutuu samalla kunnostamaan sen.

HS: Helsinki luopuu useista lippakioskeistaan
HS: Nämä lippakioskit kaupunki myy
Bear Park Cafe - Karhupuiston kioski
Bear Park Café ja KULMA Facebookissa

7 kommenttia

Nyt luultavasti jokin iso ketju ostaa kioskit, esim. kansainvälinen Roberts cafe tai jokin vastaava, joka tekee tuoreet pullat itäisestä euroopasta toimitetusta pakastetaikinasta. Ja hintataso reippaasti nykyistä korkeampi.
Toivottavasti kaupungilla on tajua säilyttää esimerkiksi Karhupuiston lippakioskin matkailua edistävä ja kaupunginosaa elävöittävä luonne.

Tämä onnistuu parhaiten antamalla nykyisille yrittäjille reilu mahdollisuus hankkia kioskeja omistukseensa kohtuullisin ehdoin yksitellen. Uuden kaikki myytävät kioskit omistavan kiinteistösijoittajan tai ketjuyrittäjän hallussa tuo tähänastisen hengen säilyminen olisi aika heikoissa kantimissa.