Saksan liittoneuvosto asettui kannattamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Saksan liittoneuvosto on hyväksynyt tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä puoltavan lausuman.

Perjantaina hyväksytyssä lausumassa liittoneuvosto kehottaa liittohallitusta lopettamaan perustuslain vastaisen syrjinnän, joka kohdistuu rekisteröityihin parisuhteisiin. Syrjinnän lopettaminen käsittää avioliiton avaamisen ja täyden adoptio-oikeuden järjestämisen samasukupuolisille pareille.

Kuudestatoista osavaltiosta yhdeksän äänesti lausuman puolesta.

Liittoneuvosto (Bundesrat) edustaa Saksan 16 osavaltiota liittovaltiotasolla. Käytännössä se toimii Saksan parlamenttiin eli liittopäiviin (Bundestag) nähden ylähuoneen tyyppisenä elimenä. Liittoneuvoston kokoonpano on huomattavasti liittopäiviä liberaalimpi.

Angela Merkelin johtamalla Saksan hallituksella ei tällä hetkellä ole suunnitelmia avata avioliittoa myös samaa sukupuolta oleville pareille. Käytännössä tasa-arvoinen avioliittolaki ei voi syntyä ilman hallituksen myötävaikutusta. Seuraavat liittopäivävaalit järjestetään vuonna 2017.

Monien arvioiden mukaan liittoneuvoston ratkaisulla on kuitenkin tasa-arvoisen avioliittolain etenemisen kannalta vaikutusta, vaikka päätöksen merkitys on symbolinen. Homoavioliittoihin liittyvän keskustelun odotetaan voimistuvan entisestään. Mielipidetiedustelujen mukaan valtaosa saksalaisista kannattaa tasa-arvoisella avioliittolakia.

Saksassa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2001 lähtien.

PinkNews: German Parliament´s upper house passes call for same-sex marriage
Queer.de: Bundesrat stimmt für die Ehe für alle
Saksan Bundesrat antanee lausuman avioliittotasa-arvon puolesta

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta