IS: Conchitan esiintyminen euroviisulähetyksessä sensuurin kohteena Venäjällä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 5

Ilta-Sanomat kertoo heränneistä epäilyksistä, joiden mukaan Venäjällä lauantai-iltana lähetettyä suoraa euroviisulähetystä näyttänyt televisiokanava olisi esittänyt katsojilleen muuta sisältöä aina kuin yhtenä lähetyksen juontajista toiminut, viime vuonna kilpailun voittanut Tom Neuwirthin luoma drag-hahmo Conchita oli isossa roolissa show´ssa.

Moskovassa journalistina työskentelevä Bernd Grossheim ja Yleisradiollekin työskentelevä toimittaja Erkka Mikkonen kertovat huomioistaan Twitterissä. Muualtakin tulleiden huomioiden mukaan Conchitan esiintymisen aikana Venäjän ykköskanava esitti esimerkiksi mainoksia, paikallisen toimittajan show´n ja kuvaa yleisöstä.
Ilta-Sanomien mukaan toimien taustalla uskotaan olevan Venäjän homovastaisuuden ja heikentyneen ihmisoikeuspolitiikan. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksyttiin ns. homopropagandalaki, joka käytännössä estää esimerkiksi homoseksuaalisten suhteiden kuvaamisen heteroseksuaalisiin suhteisiin verrattavana sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevan asiallisen tiedon levittämisen.

Venäjällä tiedetään harjoitetun historiassa ei-toivottujen henkilöiden mustamaalaamista ja näiden olemassaolosta vaikenemista, etenkin neuvostovallan aikana. Tunnetaan myös tapauksia, joissa ei-toivottuja henkilöitä on retusoitu pois valokuvista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut Itävaltaa edustanut drag-taiteilija Conchita Wurst, oikealta nimeltään Tom Neuwirth, voitti keväällä 2014 Kööpenhaminassa järjestetyn Eurovision laulukilpailun säveltämällään kappaleella Rise Like a Phoenix. Conchitan voiton myötä kevään 2015 Euroviisut järjestettiin Itävallan pääkaupungissa Wienissä.

Ilta-Sanomat: Venäjällä erikoinen versio viisufinaalista: sensuroitiinko viime vuoden voittaja pois lähetyksestä?

5 kommenttia

Venäjä panee itseään halvalla, omaksumalla niin täysin Margaret Thatcherin asenteet https://www.youtube.com/watch?v=8VRRWuryb4k

Häivyttääköhän Venäjä nyt kohta sitten myös bi/homo Tchaikovskin, Gogolin, Eisensteinin yms?

Sinällään tuosta Tom Neuwirthin homoudesta voidaan olla kyllä montaakin mieltä, sillä ei kait trans(seksuaaleja)-ihmisiä ole tarkoitus häivyttää olemattomiin? Vai onko?
Venäjällä transsukupuoliset, transvestiitit ja muut sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat nurjien asenteiden kohteena siinä missä seksuaalivähemmistöihin kuuluvatkin. Käytännössä hlbti-vähemmistöihin kuuluvia laidasta laitaan pyritään pitämään mahdollisimman näkymättömissä Venäjällä.

Neuwirth on itse puhunut homoseksuaalisuudestaan. Drag-taiteilijana hän on luonut Conchita Wurst -nimisen hahmon. En ole mistään kuullutkaan, että Neuwirthin seksuaalinen mielenkiinto kohdistuisi erityisesti transsukupuolisiin henkilöihin tai transvestiitteihin.