Irlanti äänesti perjantaina vilkkaasti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Irlannissa äänestettiin perjantaina 22.5. siitä, saavatko samaa sukupuolta olevat parit oikeuden solmia avioliiton.

Perjantai-iltana äänestyspaikat sulkeutuivat kymmeneltä paikallista aikaa, ja ääniä aletaan laskea lauantaiaamuna. Äänestystuloksia odotetaan lauantai-iltapäiväksi.

Irlantilaiset äänestivät perustuslain muutoksesta: perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan esitettiin lisättäväksi kohta, jossa todetaan, että laillinen avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaisi siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuttaisi.

Mikäli yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajat voittavat, tulee Irlannista ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Lehtien arvioissa ounastellaan korkean - monlla alueilla yli 60 prosentin - äänestysaktiivisuuden viittaavan yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden voittoon. Myös perjantaina tehdyt ovensuukyselyt sekä aiemmat mielipidemittaukset viestittävät samaa. Uudistuksen menestys on arvioissa liitetty vahvasti siihen, miten muutoshaluiset nuoret innostuvat äänestämään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kampanjointi sekä uudistuksen puolesta että vastaan on ollut voimakasta. Kampanjan mittaan vastustajat näyttivät jonkin verran kuroneen kiinni kannattajien selvää etumatkaa. Noin kaksi kolmesta kuitenkin on kannattanut uudistusta. Irlannin merkittävät puolueet ovat samoin olleet uudistuksen kannalla. Tukijoina on myös yrityksiä ja tunnettuja henkilöitä.

Äänestys on synnytti myös sosiaaliseen mediaan ilmiön, jossa ulkomailla asuvat irlantilaiset julkaisevat twitterissä ja muissa some-palveluissa kuvia ja videoita, joissa nämä matkustavat kotiin äänestääkseen "kyllä". Some-postaukset merkittiin tunnisteella #hometovote.

Irlannissa kirkko on vastustanut avioliitto-oikeuden antamista samaa sukupuolta oleville pareille. Myös joukko konservatiivisia EU-parlamentin jäseniä vaatinut Euroopan unionia puuttumaan äänestykseen; Euroopan parlamentille lähetetyssä avoimessa kirjeessä tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden puolesta kampanjoineita syytetään pelottelusta. Kirjeen taustalla olleiden tiedetään kampanjoineen hlbti-vähemmistöihin kuuluvien oikeuksia vastaan EU-parlamentissa.

RTÉ: Dublin Castle open for referendum declaration, following high turnout
The Independent: MEPs claim voters have been ´intimidated´ into supporting Yes campaign, call for EU intervention
Irlanti äänestää samaa sukupuolta olevien avioliitoista
Irlannin avioliittoäänestys synnytti some-ilmiön #hometovote

6 kommenttia

YLE:ssä talon johdosta tuli ärtymystä aiheuttanut käsky käyttää Suomen tasa-arvoisesta avioliittolaista termiä sukupuolineutraali avioliittolaki tms. Sitä ei ole tietääkseni kumottu. Irlannin äänestyksestä raportoitaessa on kuitenkin käytetty myös YLE:n uutisoinnissa muutamaan kertaan termiä tasa-arvoinen avioliittolaki!
Huomasin tuon Ylen otsikoinnin minäkin. Olikohan kyseessä vahinko? Toisaalta, eipä sensuuripäätöksen voimaanpanoakaan julkisesti julistettu, vaan Mikael Jungner saattoi sen julkisuuteen. Joten mahdollinen suukapulan poistaminenkaan ei välttämättä ole julkisuuteen suoranaisesti ilmoitettava asia.

***

Irlannissa lienee jännitys tiivistymään päin.