Kieltoyritys tekemässä Stafettkarnevalenista sateenkaarenvärisen - tuhat lippua tulossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 5

Tammisaarelainen kieltoyritys näyttää tekevän ruotsinkielisestä Stafettkarnevalen - koululaisjuhlasta sateenkaariväritteisen. Ruotsinkielinen koululaisjärjestö Finlands Svenska Skolungdomsförbund ilmoitti hankkivansa tuhat A5-kokoista sateenkaarilippua tapahtumaan.

Laajan huomion ja keskustelun siivittämänä tammisaarelainen yläaste perui keskiviikkona kielteisen kantansa sateenkaarilippujen läsnäoloon koulun joukkueessa ruotsinkielisten koulujen juhlassa Helsingissä. Rehtori Petri Nyberg sanoi koulussa saavutetun yksimielisyys lipun sopivuudesta.

Tammisaaressa annettu kielto sai aikaan tuen ilmaisuja, mutta esimerkiksi Kaunaisissa opetustoimen johdon kanta lippuihin vaikutti aluksi epäselvältä.

Kun sanomalehti Hufvudstadsbladet kyseli eri koulujen tilanteesta oli kauniaislaisen Hagelstamska skolanin oppilaskunnan puheenjohtaja Christoffer Heinonen kertonut, etteivät oppilaat saa lausua asiasta, vaan kyselyt on osoitettava koulutoimenjohtaja Heidi Backmanille. Tämä kiisti HBL:lle kieltäneensä, mutta sanoi ymmärtäneensä, että keskustelujen jälkeen keskustelujen jälkeen lippuja ei tule olemaan.

Myöhemmin illalla koulutoimenjohtaja ja opetuspäällikkö Bjarne Mollgren ilmoittivat kirjallisesti HBL:lle, että sen enempää Kauniaisten kaupunki kuin Hagelstamska skolan eivät rajoita oppilaiden ilmaisuvapautta.

Tammisaaren ruotsinkielisen yläasteen EHS:n oppilaskunnan puheenjohtaja Lukas Lundin sanoi Ylelle olleen hyvä, että aiheesta syntyi keskustelua ja totesi rehtorin ja joidenkin opettajien joutuneen aiheettoman mudanheiton kohteeksi. Lippukiellon kerrottiin alun perin johtuneen siitä, että muutamat opettajat eivät lippuja hyväksyneet. Puheenjohtaja sanoi oppilaskunnan olevan tyytyväinen ja korosti, ettei heidän tarkoituksenaan ollut mustamaalata koulua.

Helsinkiin Stafettkarnevalen -tapahtumaan 23-24.5 lähtevä joukkue harjoitteli Tammisaaren keskustassa keskiviikkona. Heillä ei vielä ollut sateenkaarilippuja, mutta yhdistys Regnbågsankan oli lupautunut auttamaan niiden hankkimisessa.

Joukkueen johtaja Olivia Casagrande sanoi tuntuvan hyvältä, että koulun johto kuunteli oppilaita ja suostui muuttamaan kantaansa. - Tämä tuntuu jo voitolta, hän sanoi, mutta tähdensi tammisaarelaisten pyrkivän myös voittamaan joukkuekilpailun.

Uutinen kiellosta RL:ssä
Uutinen Ylessä kiellon kaatumisesta
Uutinen HBL:ssä eri koulujen tilanteesta

5 kommenttia

Tässä on nyt esimerkki siitä, mitä tuollainen kielto aiheuttaa. Asia tulee julki isolla ryminällä ja kääntyy lopulta kiellon peruuttamiseen.

Tapahtuma olisi saattanut jäädä varsin pienen piirin tiedoksi. Nyt se sai mahtavan julkisen mainoksen tuon kiellon seurauksena.

Tietenkin tämä antoi nuorille mainion tilaisuuden protestoida auktoriteetteja vastaan ja oppia yhteiskunnallista vaikuttamista, vaikkei tarvetta varsinaisesti olisikaan ollut sateenkaariaiheiden kannattamiseen.
Olennainen pointti koko keskustelussa on ollut se, että Ekenäsin koulu oli väittänyt sateenkaarilippujen liittyvän politiikan tekoon ja propagandaan.
Siis MITÄ? Kaikki yhteinen tekeminen on jollain tavalla poliittista! Oppilaiden on todella hyvä oppia yhteiskunnallista vaikuttamista. Propagandaksi sateenkaarilippua on vaikea sanoa. Kysehän on yhdenvertaisuudesta, joka on JO tunnustettu arvo Suomen lainsäädännössä (vaikka ei vielä olekaan täysin toteutunut).

Koulun oppilaat olivat pukeutuneet sotilaiksi. Myös sen voi kokea poliittiseksi teoksi ja propagandaksi - mitä suurimmalla syyllä. On tyypillistä, että omia arvoja ei useinkaan koeta propagoiviksi silloin kuin ne ovat yleisesti hyväksyttyjä, mutta "uudet" ja/tai omasta eroavat arvot koetaan.