Applelle homopropagandasyytös Venäjällä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Kohua Venäjällä herättänyt levyn kansikuva on nähtävissä U2-yhtyeen kotisivuilla.

Venäjän parlamentin alahuoneessa eli duumassa vaikuttava liberaalidemokraattista puoluetta (LDPR) edustava Alexander Starovoitov on vaatinut valtakunnansyyttäjä Juri Tshaikaa tutkimaan, syyllistyikö Apple Venäjän ns. homopropagandalakien vastaiseen toimintaan, kun se jakoi syyskuussa irlantilaisen U2-yhtyeen Songs of Innocence -albumin kaikille iTunesin puolelle miljardille käyttäjälle.

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Albumin kansikuvassa yhtyeen rumpali Larry Mullen Jr halaa paidattomana 18-vuotiasta samoin paidatonta poikaansa Elvistä. Yhtyeen mukaan kansi kuvaa sitä, kuinka toisen viattomuudesta on paljon helpompi pitää kiinni kuin omasta.

Starovoitov katsoo kuitenkin kyseessä olevan "laittoman sisällön tuputtamista nuorille" ja miesten välisen seksin markkinoimisesta.

Jos oikeus katsoo Applen syyllistyneen homopropagandan levittämiseen, voi yhtiö joutua maksamaan miljoonan ruplan (runsas 17 000 euroa) suuruisen sakon. Vaihtoehtona on toiminnan keskeyttäminen 90 päiväksi Venäjällä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kremlin mielisenä tunnettu sanomalehti Izvestija kertoo asianajaja Jevgeni Tonkista, joka sanoo olevansa valmis haastamaan Applen ja vaatimaan korvauksia oman poikansa puolesta.

Apple ja yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook ovat olleet aiemminkin Venäjän homoseksuaalisuutta vastustavien voimien hampaissa. Venäjän ns. homopropagandalain isänä tunnettu Vitali Milonov on esimerkiksi vaatinut avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertoneelle Cookille maahantulokieltoa Venäjälle. Venäjällä myös poistettiin Applen edellisen, jo edesmenneen toimitusjohtaja Steve Jobsin muistomerkki.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisista suhteista kertomisen myönteisessä valossa. Suurin osa kansasta katsoo homoseksuaalisuuden olevan kielteinen ilmiö, ja homovastaisella lainsäädännöllä on Venäjällä laaja kannatus.

Tietotekniikkajätti Apple taas on lukuisissa yhteyksissä osoittanut tukensa hlbti-vähemmistöille.

Aiemmin keväällä Applen iPhoneissa ja iPadeissa käytettävän Siri-puheentunnistusapuohjelman venäjänkielisen version huomattiin huhtikuun alkupuolella käyttäytyvän "homofobisesti". Kun käyttäjä kysyi homoseksuaalisuutta sivuavia kysymyksiä, ohjelma antoi väisteleviä vastauksia. Applen raportoitiin kuitenkin korjanneen apuohjelman toiminnan nopeasti asian tultua julkisuuteen. Applen oman väitteen mukaan Sirin homofobisena näyttäytyvässä toiminnassa oli kyse "bugista" eli ohjelmistossa olleesta viasta. Sen tarkemmin yhtiö ei ole suostunut asiaa kommentoimaan.

The Guardian: Russian politician denounces Apple´s U2 album gift as ´gay propaganda´
Milonov vaatii Applen toimitusjohtajalle maahantulokieltoa Venäjälle
Applen puheentunnistuksen venäjänkielinen versio väisteli homoutta

1 kommenttia