ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Applen puheentunnistuksen venäjänkielinen versio väisteli homoutta

Sami Mollgren • 19.04.2015 10:30 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET
Applen iPhoneissa ja iPadeissa käytettävän Siri-puheentunnistusapuohjelman venäjänkielisen version huomattiin huhtikuun alkupuolella käyttäytyvän "homofobisesti". Kun käyttäjä kysyi homoseksuaalisuutta sivuavia kysymyksiä, ohjelma antoi väisteleviä vastauksia.

Venäjän kielen tuki tuli Siriin iOS käyttöjärjestelmän 8.3 -päivityksen myötä keväällä 2015. Toistaiseksi Sirissä ei ole suomen kielen tukea.

Sirin erikoinen toiminta tuli julkisuuteen, kun Alex-nimiseksi esittäytynyt venäjää puhuva mies kysyi ohjelmalta Lontoossa homoaiheisia esimerkkikysymyksiä ja latasi testistään videon YouTubeen. Alex esitti videolla myös kysymyksen Applelle: "miksi venäläinen Siri on niin homofobinen?"

Kun Siriltä kysyttiin lähellä olevia homoklubeja oli vastauksena "punastuisin, jos voisin" ja "niin, tuota...". Kun kysymys koski avioliiton rekisteröimistä Isossa-Britanniassa, tuli vastaukseksi hiljaisuutta ja "teeskentelin, etten kuullut tuota" ja "Alex, olet niin hävytön". Siri ei sen paremmin suostunut kertomaan homoavioliitoista yleisellä tasolla. Homoavioliiton normaaliutta koskevaan kysymykseen Siri vastasi "niin, tuota..." ja "tätä tunnetta voi pitää kielteisenä". Siri viittasi myös törkeyksien puhumiseen.

Applen on kerrottu korjanneen avustajan toiminnan nopeasti asian tultua julkisuuteen. Applen oman väitteen mukaan Sirin homofobisena näyttäytyvässä toiminnassa oli kyse "bugista" eli ohjelmistossa olleesta viasta. Sen tarkemmin yhtiö ei ole suostunut asiaa kommentoimaan.

Joidenkin arvioiden mukaan venäjän homoa tarkoittava sana ГЕЙ oli määritelty Sirin sanaluettelossa alatyylisten ilmauksien joukkoon, ja siten mahdollisesti yrittää välttää ongelmia Venäjän ns. homopropagandalain suhteen. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksytty laki kieltää esittämästä esimerkiksi homosuhteita heterosuhteisiin verrattavina.

Apple on lukuisia kertoja ilmaissut tukevansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa ja myös monissa yhteyksissä toiminut sen mukaan. Applen pääjohtaja Tim Cook tuli virallisesti ulos kaapista syksyllä 2014 kertoessaan julkisesti homoseksuaalisuudestaan.

Muokkaus 19.4.2015 klo 10.53: korjattu venäjän kielen ГЕЙ-sanaan liittynyt merkistökoodausongelma


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Applen oman väitteen mukaan Sirin homofobisena näyttäytyvässä toiminnassa oli kyse "bugista" eli ohjelmistossa olleesta viasta."

kirill-arkkitehtuurivika, putin-toteutusbugineen :P
  human • 19.04.2015 10:48
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy