Applen puheentunnistuksen venäjänkielinen versio väisteli homoutta

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 1

Applen iPhoneissa ja iPadeissa käytettävän Siri-puheentunnistusapuohjelman venäjänkielisen version huomattiin huhtikuun alkupuolella käyttäytyvän "homofobisesti". Kun käyttäjä kysyi homoseksuaalisuutta sivuavia kysymyksiä, ohjelma antoi väisteleviä vastauksia.

Venäjän kielen tuki tuli Siriin iOS käyttöjärjestelmän 8.3 -päivityksen myötä keväällä 2015. Toistaiseksi Sirissä ei ole suomen kielen tukea.

Sirin erikoinen toiminta tuli julkisuuteen, kun Alex-nimiseksi esittäytynyt venäjää puhuva mies kysyi ohjelmalta Lontoossa homoaiheisia esimerkkikysymyksiä ja latasi testistään videon YouTubeen. Alex esitti videolla myös kysymyksen Applelle: "miksi venäläinen Siri on niin homofobinen?"

Kun Siriltä kysyttiin lähellä olevia homoklubeja oli vastauksena "punastuisin, jos voisin" ja "niin, tuota...". Kun kysymys koski avioliiton rekisteröimistä Isossa-Britanniassa, tuli vastaukseksi hiljaisuutta ja "teeskentelin, etten kuullut tuota" ja "Alex, olet niin hävytön". Siri ei sen paremmin suostunut kertomaan homoavioliitoista yleisellä tasolla. Homoavioliiton normaaliutta koskevaan kysymykseen Siri vastasi "niin, tuota..." ja "tätä tunnetta voi pitää kielteisenä". Siri viittasi myös törkeyksien puhumiseen.

Applen on kerrottu korjanneen avustajan toiminnan nopeasti asian tultua julkisuuteen. Applen oman väitteen mukaan Sirin homofobisena näyttäytyvässä toiminnassa oli kyse "bugista" eli ohjelmistossa olleesta viasta. Sen tarkemmin yhtiö ei ole suostunut asiaa kommentoimaan.

Joidenkin arvioiden mukaan venäjän homoa tarkoittava sana ГЕЙ oli määritelty Sirin sanaluettelossa alatyylisten ilmauksien joukkoon, ja siten mahdollisesti yrittää välttää ongelmia Venäjän ns. homopropagandalain suhteen. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksytty laki kieltää esittämästä esimerkiksi homosuhteita heterosuhteisiin verrattavina.

Apple on lukuisia kertoja ilmaissut tukevansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa ja myös monissa yhteyksissä toiminut sen mukaan. Applen pääjohtaja Tim Cook tuli virallisesti ulos kaapista syksyllä 2014 kertoessaan julkisesti homoseksuaalisuudestaan.

Muokkaus 19.4.2015 klo 10.53: korjattu venäjän kielen ГЕЙ-sanaan liittynyt merkistökoodausongelma

The Guardian: Apple refuses to answer questions over ´homophobic´ Russian Siri
Cellular news: Apple Fixes Homophobic Siri Responses
The Washington Times: Apple fixes ´homophobic´ Russian Siri: ´This emotion should be considered negative´

1 kommenttia

"Applen oman väitteen mukaan Sirin homofobisena näyttäytyvässä toiminnassa oli kyse "bugista" eli ohjelmistossa olleesta viasta."

kirill-arkkitehtuurivika, putin-toteutusbugineen :P