Miesten välinen parinhaku siirtynyt online-deittisovelluksiin - haaste seksuaaliterveysviestinnälle

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 6

Samaa sukupuolta olevista seuraa etsiville miehille suunnattujen verkossa toimivien kontaktisovellusten käytössä ei ole kyse läheskään yksinomaan lyhytaikaisen seksiseuran hakemisesta. Australiassa tehdyn selvityksen mukaan nykyään 80 prosenttia homomiehistä on tavannut pitkäaikaisen kumppaninsa deittisovelluksen tai -sivuston myötävaikutuksella. Vuonna 2001 vastaava luku oli 14 prosenttia.

Kumppanin löytyminen esimerkiksi baarista, erilaisista seksuaaliseen kanssakäymiseen tarkoitetuista tapahtumista tai ystäväpiirin kautta on puolestaan vähentynyt merkittävästi.

Myös lyhytaikaista seksiseuraa etsitään nykyisin entistä enemmän online-palveluista ja entistä vähemmän baareista tai perinteisistä ns. kruisailupaikoista, kuten puistoista.

Tällaisia verkossa toimivia online-kontaktipalveluja ovat esimerkiksi Tinder, Grindr, Bender, Maleforce, nearox, Gay app, Hornet, Gay Romeo, Scruff ja Jack'd.

Haasteita viestinnälle seksuaaliterveydestä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Australian New South Walesin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Garrett Prestage katsoo, että pariutumismarkkinoiden nettiin siirtymisen vuoksi hlbti-vähemmistöjen seksuaaliterveysvalistuksesta huolehtivien toimijoiden on arvioitava uudelleen seksuaaliterveyteen liittyvää viestintäänsä. Olisi siirryttävä esimerkiksi yökerhojen vessojen kondomijakelusta kommunikoimaan deittisovelluksiin ja -palveluihin.

Hän myös pitää ongelmallisena perinteistä käsitystä siitä, että online-deittipalveluita käyttävät olisivat sukupuolitautien saamisen kannalta erityinen riskiryhmä. Esimerkiksi vuonna 2014 Los Angeles LGBT Centre kertoi deittisovellusten käyttäjillä olevan merkittävästi enemmän sukupuolitautidiagnooseja kuin heillä, jotka tapaavat toisia esimerkiksi baareissa. Logiikka kuitenkin nähdään virheellisenä ja stigmatisoivana: koska suurin osa käyttää online-palveluja, on heidän vertaaminen muihin sama kun verrattaisiin seksuaalisesti ylipäänsä aktiivisia henkilöitä muihin.

Online-palveluissa pitäisi ottaa paremmin huomioon käyttäjien erilaisuus: pitäisi viestiä esimerkiksi eri sovelluksissa eri tavoin sen mukaan, etsivätkö käyttäjät pitkäaikaista suhdetta vai ns. panoseuraa. Ongelmia kuitenkin nähdään siinä, että vaikka tekniikka antaa mahdollisuuksia kohdistaa viestiä halutuille ryhmille, ja vaikka viestci tavoittaisikin halutut ihmiset, niin miten tämä joukko saataisiin muuttamaan käyttäytymistään toivotulla tavalla, esimerkiksi turvaseksin suhteen.

Suurin osa miesten väliseen deittailuun tarkoitetuista deittipalveluista kieltää suojaamattoman yhdynnän haun ja myös poistaa profiileita, joissa sääntöä rikotaan.

GayStarNews: 80% of gay men now meet their long-term partners on dating apps
Star Observer: Four out of five gay men now find their long term partners online
Someasiantuntija sanoo nettialkuisten suhteiden kestävän paremmin
Online-deittailun jne.

6 kommenttia

Parinmuodostuksen kuvittelisi olevan helpompaa ja seuran etsiminen turvallisempaa netin välityksellä, riippuen tietenkin miten esimerkiksi ensitapaamisen hoitaa. Baarissa alkoholilla - sun muilla viihdepäihteillä - on vaikutuksensa, joka saattaa hämärtää arvostelukykyä ja muuttaa siten käyttäytymistä "ei-toivottavaksi".

Arvelisin kuitenkin riskikäyttäytymisen suojaamattoman seksin suhteen olevan täysin tietoista, niin yleistä kuin se onkin. Hiv/Aids ei toimi enää samanlaisena pelotteena kuin vuosikymmeniä sitten. Tämä, ei nettisovellukset, tuovat uuden haasteen seksuaaliterveydestä huolissaan oleville tahoille.
Tietoinen riskikäyttäytyminen tai välinpitämättömyys on tietysti isoin ongelma koko vyyhdessä. Nämä huolissaan olevat tahot yrittävät tuoda mahdollisuudet turvalliseen lihan ilojen harrastamiseen mahdollisimman hyvin tarjolle, ja toki muistuttavat turvallisuuden merkityksestä.

Mainittu muutos on haaste näille tahoille: haaste sisältää ongelmia, uhkia ja toki myös mahdollisuuksia.