Someasiantuntija sanoo nettialkuisten suhteiden kestävän paremmin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
  • 1

Sosiaalimedian yrittäjä sanoo menestyneimpien ihmissuhteiden syntyvän usein netissä tavattujen kanssa. - Nettideittailussa yhteensopivuus selvitetään jo ennen tapaamista, sanoo Matti Kari HS:ssa 14.9.13 (Lauantai, sivu 2). Erillistä HLBT-soveltuvuusnäkökulmaa jutussa ei tarjota.

Chicagon yliopistossa oli selvitetty vuosien 05-12 avioliittoja. Kolmasosa pareista oli tavannut netissä ja he olivat kaikkein onnellisempia. Kari on yksi IRC-Gallerian perustajista ja kertoo siellä selvitetyn, miten palvelu on vaikuttanut ihmissuhteisiin. Solmittuja ystävyyksiä ilmeni olevan 300 000 ja parisuhteita oli syntynyt 10 000.

Ranneliike.netin seuraajien piiristä löytyy varmasti todennusta sekä baarissa tai taksitolpalla ensi silmäykseltä alkaneista ja toisaalta nettiperusteisista pitkistä suhteista. Tosin kahden miehen nettikeskustelussa voi "yli puolen tunnin matkan" päästä kirjoittava karsiutua ennen kuin pitemmälle päästään. Ja joukkoliikenteen taukoaikana on ehkä keskityttävä muutamaan kortteliin.

Netissä havaittu samanhenkisyys ja jo ennen tapaamista todennetut samansuuntaiset ajatukset sekä omasta elämästä että maailmasta voivat toisaalta osoittautua hidasteeksi purkaa suhde, jos käytännön elämässä ja etenkin seksissä havaitaan ylivoimaisia esteitä. Homomiesten nettikontakteissa lieneekin yleistä selvittää aika aluksi, mitä kumpikin mielii ja mitä missään tapauksessa ei. Tai todentaa, toimiiko seksi vai ei. Oma ongelmansa etäselvittelyissä on saada jonkinlainen selvyys siitä, ettei väkivaltariskiä ole olemassa.


HS:n jutussa ei ole HLBT-näkökulmaa,. Miesten välinen kanssakäyminen tulee esille vain siten, että netissä keskustellessa syntyy "syvempiä ystävystymisiä kuin kasvokkain aloitettaessa" ja viittaus tarkoittanee heteromaailmaa. Tässä on Karin mukaan kyse siitä, että miehet tapaavat ystäviään yleensä harrastusten ympärillä ja silloin keskitytään harrastukseen, mutta netissä keskustellessa voidaan puhua muustakin. Mutta nettikeskustelussa voinee vaivihkaa laajentaa aihekenttää ja katsoa, mikä on reaktio. Lasin ääressä harrasteillan jälkeen voisi olla vaarallistakin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Juttu HS:n Lauantai-osastossa 14.9.13

1 kommenttia

En ihmettele alkuunkaan. Sosiaalisen median eri muodoissa voi tutustua toisen maailmaan ilman häiritsevää fyysistä läsnäoloa. Eväät eräänlaisen "sielunkumppanuuteen" ovat ehkä silloin paremmat.