Hlbti-teemainen vaalipaneeli järjestettiin keskiviikkona Helsingissä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Panelistit kahdeksasta puolueesta (kuva: Mikko Kivinen)

Kansanedustajaehdokkaat kahdeksasta puolueesta keskustelivat keskiviikkona 25.3. Helsinginssä Kirjasto 10:ssä järjestetyssä valtakunnallisessa vaalipaneelissa. Keskustelun järjestivät Amnesty International – Suomen osasto, Seta, Sateenkaariperheet ry ja Trasek ry.

Valtakunnallisessa vaalipaneelissa keskusteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksista. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa translakia, turvapaikanhakijoita ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi vanhempaa.

Tilaisuutta oli seuraamassa yli sata henkilöä. Vilkasta keskustelua käytiin myös Twitterissä aihetunnisteella #SateenkaariSuomi.

Kaikki panelistit kristillisdemokraatien edustajaa lukuun ottamatta kannattivat itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Tämä tarkoittaisi, että juridisen sukupuolen vahvistamiseksi ei enää edellytettäisi esimerkiksi pitkiä tutkimuksia, vaan sukupuolimerkinnän voisi korjata maistraattiin tehtävällä ilmoituksella.

Johan Ekman (rkp) (kuva: Mikko Kivinen)

Johan Ekman (rkp) totesi, että juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaus on erotettava toisistaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tapio Huttula (kesk/sit) (kuva: Mikko Kivinen)

Tapio Huttula (kesk/sit) sanoi haluavansa translakiuudistuksen hallitusohjelmaan.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat Amnestyn puoluekyselyssä ilmoittaneet vastustavansa lakiuudistusta.

Jani Toivola (vihr) (kuva: Mikko Kivinen)

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan erityisesti transnuoret kokevat itsensä usein näkymättömiksi koulussa ja muussa yhteiskunnassa.

- Translaki suojaisi nimenomaan lapsia ja nuoria, kun he tulisivat näkyviksi esimerkiksi koulussa. Ammattilaiset tarvitsevat pelisäännöt – nyt sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ei aina osata puhua, Jani Toivola (vihr) sanoi.

Pilvi Torsti (sdp) (kuva: Mikko Kivinen)

Perheoikeuksista paneelissa käsiteltiin muun muassa äitiyslakia ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi juridista vanhempaa.

- Äitiyslaki ei ole keltään pois vaan vahvistaa lasten oikeuksia, Pilvi Torsti (sdp) totesi.

Mai Kivelä (vas) (kuva: Mikko Kivinen)

Kaikki ehdokkaat kristillisdemokraatteja lukuunottamatta ilmoittivat kannattavansa Suomeen toimintaohjelmaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi.

- Ratkaisevaa on, mitä todella tehdään ja osoitetaanko toimintaan myös resurssit, sanoi Vasemmistoliiton Mai Kivelä.

Jaana Pelkonen (kok) (kuva: Mikko Kivinen)

Jaana Pelkosen (kok) mukaan on ihme, ettei tällaista ohjelmaa jo ole.

Ritva Elomaa (ps) (kuva: Mikko Kivinen)

- Myös muiden ryhmien ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta tulee edistää ihmisoikeusohjelmalla, totesi Ritva Elomaa (ps).

Asmo Maanselkä (kd) (kuva: Mikko Kivinen)

Asmo Maanselkä (kd) ilmaisi puolueensa arvopohjaisen vastustavan kannan tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan. Maanselkä myös sanoi, että translakia ei tulisi säätää, koska sen tuloksena syntyisi ns. kolmas sukupuoli, jolloin juridisesti miespuolinen voi synnyttää.
» KD teki Susanna Huovisesta tasa-arvon sankaria

- Puolueiden välillä on eroja, mutta myös useimpien puolueiden sisällä ehdokkaiden kannoissa on suuria eroja. Vaadimmekin, että puolueet sitoutuvat eduskuntavaaleissa selvästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksiin, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää sanoo.


Audio
Kuuntele äänitallenne vaalipaneelista (pituus 1 tunti, 53 minuuttia).
Panelistit Johan Ekman (rkp), Ritva Elomaa (ps), Tapio Huttula (kesk/sit), Mai Kivelä (vas), Asmo Maanselkä (kd), Jaana Pelkonen (kok), Jani Toivola (vihr) sekä Pilvi Torsti (sdp) kertoivat myönteisen tai kielteisen kantansa erinäisiin paneelin teemaa sivuaviin kysymyksiin. (kuva: Mikko Kivinen)

Hlbti-teemainen vaalipaneeli 25. maaliskuuta

1 kommenttia

Ei tuota maanselkää voi millään tavalla kuvailla älylliseksi ihmiseksi, sillä niin yksinkertainen (lue vähä - älyinen) hänen lausuntonsa on. Tuohon voi vain sanoa, että "oi ja voi, Jumala antoi aivot käyttämiseen, ei käyttämättä jättämiseen!"

Kommenttia muokattu: 26.03.2015 klo 23:23