Nuori diagnostiikkataitaja kertoo kärsineensä syrjinnästä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Teini-iässä kuuluisuutta sisäelinsyöpien pikatestin kehittämisestä saanut amerikkalainen Jack Andraka kertoo kokeneensa paljon hivutusta homoutensa takia kouluaikana. Nyt 17-vuotias Andraka sanoo maaliskuussa 2015 ilmestyneessä kirjassaan harkinneensa kuolemaakin vaihtoehtona.

Andraka kehitti laboratorioteknisen ratkaisun, jonka avulla voidaan selvittää mesotelin-nimisen merkkiaineen tasoa paperiliuskojen avulla. Aineen pitoisuus kohoaa jo varhain potilaan sairastaessa haima-, munasarja- tai joitakin keuhkosyöpiä. Menetelmä muistuttaa diabetes-potilaiden käyttämiä mittauslaitteita, joissa verta asetetaan paperiliuskalle. Tuloksia on kuitenkin myös kyseenalaistettu mm sikäli, että mesotelinin varmuutta merkkiaineena on epäilty. Haimasyöpäpotilaiden selviämisaste on huono, koska tauti yleensä huomataan myöhään.

Nuoren tiedemiehen kirjan esittely MSNBC-kanavalla keskittyi paljolti Andrakan kokemaan homofobiseen syrjintään. Andraka kertoi kuolemankin tuntuneen mahdolliselta vaihtoehdolta. Haastattelussa Andraka oli sovitteleva ja sanoi uskoneensa hivuttajien lopulta ymmärtävän.

Haastattelu MSNBC:ssä 10.3.15

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta