Viron vaalit: sukupuolineutraalin parisuhdelain läpivienyt hallituskoalitio menetti enemmistönsä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Viron sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien hallituskoalitio menetti enemmistönsä. Aiemman neljän parlamenttipuolueen lisäksi vaaleissa meni läpi kaksi ryhmittymää.

Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien muododostama hallitus vei syksyllä 2014 läpi lain sukupuolineutraalista parisuhdelaista. Presidentin jo allekirjoittaman lain on määrä tulla voimaan vuoden 2016 alussa. Sitä ennen riigikogun eli Viron 101-jäsenisen parlamentin on hyväksyttävä uuteen parisuhdelakiin sidoksissa olevaa lainsäädäntöä.

Pääministeripuolueena pitkään toiminut markkinaliberaalinen Reformipuolue menetti kolme paikkaa. Se on edelleen suurin puolue 30 edustajapaikallaan. Reformipuolue ajaa vankimmin virolaista tasaveromallia ja yritystoimintaa suosivaa verotusta. Toinen hallituspuolue Sosiaalidemokraatit menetti neljä paikkaa. Sosiaalidemokraateilla on jatkossa riigikogussa 15 paikkaa.

Suurin menettäjä oli kuitenkin konservatiivinen Isänmaan ja Res Publican liitto IRL. Sen paikkaluku putosi 23:sta 14:ään. Vastaavasti konservatiivinen "perinteisistä perhervoista" äänekkäästi puhunut Konservatiivinen kansanpuolue EKRE nousi parlementtiin ja sai seitsemän paikkaa. Kummatkin ryhmät ovat suhtautuneet kielteisesti esimerkiksi sukupuolineutraaliin parisuhdelakiin.

Edgar Savisaaren johtama Keskustapuolue kiri yhden paikan ja sai 27 paikkaa. Arvioiden mukaan yksikään muu puolue ei halua tehdä yhteistyötä populistisena ja Moskova-myönteisenä pidetyn Keskustapuolueen kanssa. Venäjänkielisen väestön erityisesti suosima Keskustapuolue ei kannata hlbti-vähemmistöjen asemaa kohentavia lainsäädäntöhankkeita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo illalla ääntenlaskennan ollessa vielä kesken, pohdittiin tulevan hallituksen kokoonpanoa. Suurimpana puolueena pysyneen Reformipuolueen puheenjohtajan Taavi Rõivasin odotetaan saavan presidentiltä tehtävän muodostaa uusi hallitus. Rõivas sanoi jo illalla yhteistyön sujuneen hyvin Sosiaalidemokraattien kanssa. Yöllä Rõivas nähtiin keskustelemassa Sosiaalidemokraattien ja uutena parlamenttiin kahdeksalla paikalla nousseen Vapaapuolueen edustajan kanssa.

Se, miten Vapaapuolueen oletettu liittyminen hallituskokoonpanoon vaikuttaa parisuhdelakiin liittyvien lakimuutosten läpiviemiseen, on vielä hämärän peitossa. Vapaapuolueen taustalla on mm. joukko konservatiivisen IRL:n entisiä vaikuttajia, mutta toisin kuin sukupuolineutraaliin avioliittolakiin kielteisesti suhtautuva IRL, on Vapaapuolue linjannut parisuhdelakiin liittyvät asiat "omantunnonkysymyksiksi".

Äänestysprosentti 63,7 oli niukasti korkeampi kuin edellisvaaleissa. Viron vaaleissa saattoi äänestää myös sähköisesti internetin välityksellä.

Vaalikampanjoinnissa merkittäviä aiheita olivat verotus - keskustelu tasaveron ja progression välillä sekä puolustuspolitiikka. Puhuttanut on myös nuorten työikäisten lähtö parempien ansioiden perään esimerkiksi Suomeen. Hlbti-aihepiiri sukupuolineutraali parisuhdelainsäädäntö mukaanlukien eivät olleet merkittävässä roolissa.

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • Kurre
  • 4.3.2015, 2.41
Viron konservatiivinen kansanpuolue on avoimesti uusnatsipuolue ja parisuhdelaki ei olisi mennyt Viron parlamentissa niukasti läpi, jolleivat Viron Keskustapuolueen 4 kansanedustajaa eivät olisi painaneet vihreää nuppia, heidän nimensä ovat Kadri Simson, Priit Toobal, Lauri Laats ja vielä yksi, jonka nimi ei nyt tule muistiini. Asun itse Virossa ja täällä vallitsee erittäin homofobinen ilmapiiri ja viharikokset ovat tavallisia.
  • 2 / 6
  • Kurre
  • 4.3.2015, 3.02
Sori, nyt muisto palas. Neljäs Viron Keskustan parlamenttijäsen, ja äänesti parisuhdelain puolesta, oli Olga Sõtnik, joka nyttemin on siirtynyt Viron demareihin. Itse kannatan Viron Yhynyttä Vasemmistopuoluetta, jolla on valitettavasti marginaalinen kannatus täällä Virossa.