Viron vaalit: sukupuolineutraalin parisuhdelain läpivienyt hallituskoalitio menetti enemmistönsä (juttukommentit)

Viron konservatiivinen kansanpuolue on avoimesti uusnatsipuolue ja parisuhdelaki ei olisi mennyt Viron parlamentissa niukasti läpi, jolleivat Viron Keskustapuolueen 4 kansanedustajaa eivät olisi painaneet vihreää nuppia, heidän nimensä ovat Kadri Simson, Priit Toobal, Lauri Laats ja vielä yksi, jonka nimi ei nyt tule muistiini. Asun itse Virossa ja täällä vallitsee erittäin homofobinen ilmapiiri ja viharikokset ovat tavallisia.
Sori, nyt muisto palas. Neljäs Viron Keskustan parlamenttijäsen, ja äänesti parisuhdelain puolesta, oli Olga Sõtnik, joka nyttemin on siirtynyt Viron demareihin. Itse kannatan Viron Yhynyttä Vasemmistopuoluetta, jolla on valitettavasti marginaalinen kannatus täällä Virossa.
  • 3 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 4.3.2015 21:23
Kurre: " Asun itse Virossa ja täällä vallitsee erittäin homofobinen ilmapiiri ja viharikokset ovat tavallisia."

Itselläni ja puolisollani kokemuksia homoparina Virossa voisi kuvata lähinnä neutraaleiksi. Niissäkin tilanteissa, joissa meidät on avoimesti tunnistettu pariskunnaksi, mitään erityistä reaktiota ei ole näkynyt. Tietenkään en voi tietää mitä ajatuksia ihmiset päänsä sisällä pyörittävät.

Virossa virallisiin sopimuksiin, esimerkiksi asunnon kauppa, merkitään tarkasti avioliitto tai vaikka kenestä on leski.

Olen täällä joskus kertonut asuntokaupasta Tartossa virallisen notaarin edessä. Rekisteröity parisuhteemme kuulutettiin koko taloyhdistyksen ihmisten läsnäollessa, kuten muidenkin asukkaiden perhesuhteet. Meidän ilmoituksestamme ei seurannut pienintäkään reaktiota.

Olimme muutama viikko sitten jälleen tekemässä asuntokauppoja. Jouduin sattuneesta syystä ottamaan sopimuksen tarkistamiseen lakitoimistomme Tallinnasta. Tarton notaarin laatimassa ensimmäisessä sopimusluonnoksessa mieheni ja minut oli merkitty sinkuiksi. Korjasin asian sekä notaarille, että lakitoimistollemme. Eli väänsin heille rautalankaa rekisteröidystä parisuhteesta. En tiedä kumpi taho muutti sopimusta niin, että rekisteröityä parisuhdetta ei mainittu lainkaan. Vain nimet ja henkilötunnukset!

Viro on meille lähinnä Tartto. Tallinnassa on liikaa suomalaisia ja hintataso joskus jopa korkeampi kuin Helsingissä. Olemme toki liikkuneet Virossa lähes kaikkialla, mutta asuneet vain Tartossa.

Tartto on nuorekas yliopistokaupunki. Luultavasti siellä asenteet ovat hieman liberaalimpia, kuin muualla Virossa. Olettamani on, että itään päin mentäessä konservatiivisuus kasvaa. Luultavasti Viron äskeisen äänestyksen tuloksista olisi pääteltävissä konservatiivisuuden määrä eri paikkakunnilla.
  • 4 / 6
  • Cadence
  • 6.3.2015 1:04
Viro otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön sähköisen äänestämisen, jonka valmistelu käynnistyi vuonna 2001. Ensimmäisen kerran mahdollisuus sähköiseen äänestämiseen tarjoutui vuoden 2005 kuntavaaleissa ja vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Viimeisissä vuoden 2014 vaaleissa jo kolmasosa virolaisista äänesti internetissä.

Viron malli on saavuttanut kuuluisuutta myös ulkomailla, tosin ei ehkä siinä mielessä kuin Virossa tai Suomessa olisi toivottu. Myös Suomella on oma epäonninen kokeilunsa sähköisen äänestämisen saralla, joka päättyi fiaskoon, joksi voi laskea uusintaäänestyksen järjestämisen vuoden 2008 kuntavaaleissa, koska järjestelmä ei kirjannut kaikkia ääniä ylös. Ongelmalliseksi nähtiin myös laitteistotoimittajan salainen ja erittäin monimutkainen lähdekoodi. Vihreiden silloista oikeusministeriä, Tuija Braxia, tämä ei kuitenkaan estänyt hehkuttamasta kokeilua, kunnes Euroopan neuvostosta tuli tuomio.

Viimeksi asiaan palasi englantilainen The Guardian lehti, joka varoittaa ottamasta mallia Viron sähköisestä äänestysmenetelystä. Sen mukaan järjestelmä on turvaton ja lehti lainaa samassa yhteydessä suomalaista tietoturva-asiantuntijaa, jonka mukaan Viron järjestelmä voidaan hakkeroida väärien äänien äänien luomiseksi ja palvelimille voidaan hyökätä kokonaistilanteen vääristämiseksi.

Havainnot perustuvat sekä laboratoriossa tehtyihin tutkimuksiin että havaintoihin, jotka on tehty Viron vaalipaikoilla; turvallisuusuhkina pidettiin mm. turvattomia internet-yhteyksiä ja tietokoneita ja PIN-koodien ja salasanojen näppäilyä kameroiden edessä. Tietoturva-asiantuntijat ovat myös demonstroineet käytännössä tietokoneilla, joihin on asennettu kokeeksi kopio Viron käyttämästä vaalitietojärjestelmästä, millaisia heikkouksia järjestelmä pitää sisällään.

Arvioiden mukaan tietoturva on huonolla tolalla, joskin The Guardianin artikkeliin vastanneet Viron edustajat väittivät, että heillä on käytössään ylimääräisiä varmistuksia, mutta sekin herättää kysymyksen siitä, pitäisikö vaalit järjestää uudestaan mahdollisen peukaloinnin paljastuessa. Edellisen valossa on hyvä kysymys, kuinka luotettavia Viron riigikogun vaalitulokset lopulta ovat.
Etenkin Pietarin trollitehtaan mukaan tuskin kovin luotettavat.

***

Ihan oikeastihan en pidä järkevänä vaalien verkkoäänestystä, koska ongelmat ovat niin moninaisia teknisistä lähtien. Julkiset äänestyspaikat, niissä äänestyskopit, ja käytössä taitetut äänestysliput, sekä riittävän läpinäkyvästi toteutettu ääntenlasku ovat hyväksi havaittu keino.

Esimerkiksi kotona tapahtuva äänen antaminen voi johtaa siihen, että äänestäminen tapahtuu toisen henkilön kontrolloimana.
  • 6 / 6
  • Cadence
  • 6.3.2015 9:31
Mutta Smo, voihan se hakkeri olla myös Venäjä. Eikö se olisi kovin ikävää, jos keskustapuolue olisikin seuraavissa vaaleissa voittaja 40% äänisaaliilla? Kuinkas sitten suu laitetaan? Toisaalta, sille on syynsä, miksi keskusta pidetään poissa politiikan keskiöstä.

Tämä keskustapuolue ei muuten ole pelkästään venäläisvähemmistön suosiossa vaan ylipäätään pienituloisten, sillä sen ajama politiikka on enemmän vasemmalla kuin Viron demareiden. Tasaverotus vetelee viimeisiään Virossa ja keskusta on ajanut veroprogressiota ja hyvinvointivaltiota sosiaalidemokraatteja näkyvämmin, puhumattakaan minimipalkan reilusta nostosta.

Ilmankos oikeisto ei jätä kiveäkään kääntämättä; reformipuolueen Mart Laar pitää huolen siitä, että tasaverosta - Viron ylpeydestä - ei livetä. Miten täällä Suomessa kokoomus ajaisi ideoitaan, kun ei ole tarjota Viroa esimerkiksi? Pölinää riittänee siis maailman tappiin saakka keskustan venäjäyhteyksistä, eihän sellaista napupalaa nyt yksinkertaisesti voi jättää käyttämättä. Moni kuitenkin huomannee, että oli Venäjää tai ei, matti saattaa pian olla kukkarossa ja ne lapsetkin pitäisi siinä sivussa ruokkia. Viron sosiaaliturvalla se ei onnistu, eivätkä Suomen työmarkkinat vedä entiseen malliin.