Jos translakia ei uudisteta, lisää huomautuksia tulee - Huovinen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sdp) arvioi, että juridisen sukupuolen vahvistamista koskevan lainsäädäntömuutoksen kariutuminen voi vaikuttaa Suomen kansainväliseen kuvaan. Pääministeri Stubb (kok) katsoo, että hanke etenee vain, jos hallitus on yksimielinen. Sisäministeri Päivi Räsänen vastustaa uudistusta, ”koska se ei sisälly hallitusohjelmaan”. Hallituspuolueiden puheenjohtajat keskustelevat asiasta vielä tammikuussa.

– Olemme usein vaatimassa ihmisoikeuksien kunnioittamista muilta mailta. On falskia sulkea silmät ihmisoikeusrikkomuksilta omassa maassamme. Tämä voi viime kädessä vaikuttaa Suomen julkikuvaan kansainvälisellä tasolla, sanoi Huovinen Ylelle 23.12.

Huovinen reagoi myös kannanottoihin sen puolesta, että eduskunnan tulisi loppukaudellaan keskittyä mm talouskysymyksiin. – Ymmärrän, että eduskunnalla on paljon tekemistä, mutta en pidä tällaisesta vastakkainasettelusta. Ihmisoikeusasioiden käsittely ei sulje pois isojen kysymysten ratkaisemista, Huovinen sanoi.

Suomi sai Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta huomautuksen juridisen sukupuolen vahvistamista koskevasta lainsäädännöstään vuonna 2012. Nykyinen laki edellyttää transsukupuoliselta ihmiseltä hedelmättömyyttä ja naimattomuutta, jos hän haluaa sukupuolelleen juridisen vahvistuksen.

Ministeri Huovisen mielestä translain uudistaminen osoittaisi, että suomalainen päätöksenteko on kiinni ajassa. Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut Huovisen johdolla luonnoksen lain muuttamisesta. Siinä ehdotetaan hedelmättömyys- ja naimattomuusvaatimusten poistamista.

Uutinen Ylessä 23.12.14
Aihe ranneliikenetissä joulukuussa 2014

1 kommenttia

Tulee huomautuksia ja tulee huomautuksia jne. Mitään ei silti tapahdu, ellei tätä viedä korkeammalle tasolle, kuten Suomi syytteeseen ihmisoikeuksien rikkomisesta!!! Nyt on jo todettu, että huomautuksista ei ole mitään hyötyä, sama kuin puhuisi seinille!