Sisäministeri Räsäselle kritiikkiä translain uudistamisen ja äitiyslain torppaamispuheista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7

Yle kertoi aiemmin torstaina, että sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ei hyväksy sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaa translakiuudistusta. Räsänen kieltäytyy edistämästä myös oikeusministeriön valmistelemaa äitiyslakia, joka parantaisi naisparien lasten suojaa.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kertoo Ylelle, että sukupuolen korjauksen ehtojen lieventäminen on hallituspuolueiden puheenjohtajien ratkottavana. Huovinen katsoo, että hallituksen pitää voida joustavasti tarkastella ihmisoikeuskysymyksiä, joista Suomi saanut huomautuksia myös kansainvälisiltä toimijoilta.

- En itse ainakaan pysty lähtemään sellaisesta tilanteesta, että seisoisin vaan tumput suorana tämmöisten huomautusten edessä, vaan kyllä niihin pitää myös voida reagoida, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen Ylen mukaan.

Setan, Trasekin, Ihmisoikeusliiton, Sateenkaariperheiden ja Amnestyn mukaan translain uudistus on kiireellinen, koska nykyinen laki loukkaa transihmisten kehollista koskemattomuutta, yksityisyyden ja perhe-elämän suojaa, oikeutta terveyteen sekä itsemääräämisoikeutta. Järjestöjen mukaan valtapeli ei saa estää ihmisoikeuksia.

- Kristillisdemokraatit ilmoittavat Päivi Räsäsen suulla vastustavansa kaikkia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien parannuksia. Tämä linjaus puhuu puolestaan. Päivi Räsäselle yhdenvertainen yhteiskunta ei ole itseisarvo, vaan vihollinen. Kuinka pitkälle muut hallituspuolueet eli kokoomus, SDP ja RKP antavat yhden ministerin ja kuuden kansanedustajan puolueen päättää hallituksen agendasta? Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulee perustua henkilön omaan ilmoitukseen. Tämä toteutettiin Tanskassa, joten se on mahdollinen Suomessakin. Myös Norjan hallitus valmistelee mittavaa translakiuudistusta. Nykylailla Suomi rikkoo räikeästi myös omaa kansainvälistä ihmisoikeuspolitiikkaansa, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki sanoo.

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Milla Aaltosen mukaan EU:n perusoikeusviraston tiistaina julkistettu tutkimus transihmisten kokemasta syrjinnästä osoittaa, että translakiuudistukselle on suuri tarve.

- Lähes 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että helpompi juridisen sukupuolen vahvistamismenettely auttaisi heitä elämään parempaa elämää. EU:n perusoikeusviraston mukaan valtioiden tulisi taata juridinen vahvistaminen henkilön sukupuoli-identiteetille eikä vahvistamismenettely saisi edellyttää lääketieteellisiä toimenpiteitä, avioeroa tai sterilisaatiota, Aaltonen toteaa.

Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä kummeksuu Räsäsen kantaa äitiyslakiin.

- Äitiyslaki parantaa lasten oikeuksia. Sen vastustaminen on vastuutonta ja vaarantaa sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnin. Hallituspuolueet kristillisdemokraatteja lukuunottamatta sitoutuivat kesäkuussa viemään äitiyslakiesityksen eteenpäin. Heitetäänkö nyt sateenkaariperheen lapsi pesuveden mukana? Jämsä kysyy.

- Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeudet eivät tällä hetkellä toteudu täysimääräisesti. Sukupuoleen ja perhesuhteisiin liittyvät säädökset on päivitettävä vastaamaan ihmisten identiteettejä ja perheiden todellisuutta. Hallituksen eduskunnalle antaman ihmisoikeusselonteon mukaan sukupuolen vahvistamisen ehdot vaikuttavat keskeisesti transihmisten ihmisoikeuksien toteutumiseen. Joltain ihmisryhmältä lisääntymisen kieltävä yhteiskunta on surullinen, ulossulkeva yhteiskunta, Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro toteaa.

KD torppaa hlbti-vähemmistöjä koskevien lakiesitysten pääsyn eduskuntakäsittelyyn
Yle: Peruspalveluministeri: Translakia voitava korjata ilman kirjausta hallitusohjelmassa

7 kommenttia

Mahtaakohan tuo räsäsläisyys olla hänen omaa kehitelmäänsä, vaiko pappismiehensä ja/tai ei-herätys-vaan-tainnutus-uskomusyhteisönsä suorittaman aivopesun aikaansaannosta?