Sosialidemokraattien puheenjohtaja Rinne vetoaa puolueensa kansanedustajiin tasa-arvoisen avioliiton puolesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 29

Sosialidemokraattisten kansanedustajien joukossa on ollut muutama tasa-arvoisen avioliiton vankka vastustaja. Puheenjohtaja Antti Rinne vetoaa vahvasti näihin vastustajiin. HelsinginSanomat kertoo asiasta tänään.

Antti Rinne on Helsingin Sanomien lauantaivieraana ja hän muistuttaa, että "Sdp:n politiikan yksi perusta on jakamaton ihmisarvo eli se, että jokainen on ihmisenä arvokas". Sosialidemokraateilla on 41 kansanedustajaa, ja Helsingin Sanomien keräämän listan mukaan vain Raimo Piirainen ja Kari Rajamäki tällä hetkellä vastustavat lakiuudistusta ja Harry Wallin ja Matti Saarinen vielä epäröivät. Puolueen muut kansanedustajat kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia.

Antti Rinne esitti vetoomuksensa alun perin torstaina eduskuntaryhmän kokouksessa. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei hän painosta ketään. Kaikilla on oma päätösvalta. Jos tasa-arvoinen avioliitto hylätään eduskunnan äänestyksessä, se jää kuitenkin Sdp:n tavoitelistalle ja nousee esiin seuraavissa hallitusneuvotteluissa, mikäli Sdp on siellä mukana.


Kokoomuksessa paljon epäröijiä


Helsingin Sanomien listauksen mukaan kokoomuksessa on 14 vastustajaa ja 11 epävarmaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastustuksensa ovat ilmaisseet: Heikki Autto, Pertti Hemmilä, Anne Holmlund, Kalle Jokinen, Esko Kurvinen, Eero Lehti, Markku Mäntymaa, Mikael Palola, Pekka Ravi, Paula Risikko, Janne Sankelo, Kimmo Sasi, Kari Tolvanen, Ben Zyskowicz.

Epävarmoja ovat: Timo Heinonen, Ilkka kanerva, Pauli Kiuru, Jukka Kopra, Sanna Lauslahti, Marjo Matikainen-Kallström, Outi Mäkelä, Pertti Salolainen, Arto Satonen, Lenita Toivakka ja Raija Vahasalo

Kaikkiaan kokoomuksella on 44 kansanedustajaa.


Keskustassakin joukko epäröijiä

Keskustalla on 36 kansanedustajaa. 20 on ilmoittanut kielteisen kantansa. Lain kannattajia on 8 ja epäröiviä on 8.

Epäröijiä ovat: Timo Kalli, Anne Kalmari, Timo V. Korhonen, Seppo Kääriäinen, Jari Leppä, Mika Lintilä, Aila Paloniemi, Tuomo Puumala.

Keskustassa on myös selkeä kannattajien joukko: Mikko Alatalo, Antti Kaikkonen, Elsi Katainen, Katri Komi, Laila Koskela, Paula Lehtomäki, Annika Saarikko, Kimmo Tiilikainen.


Helsingin Sanomien listaus osoittaa hyvin suunnan. Muiden puolueiden kannat tunnetaan varsin hyvin. Asia tulee ratkeamaan sosialidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan epävarmojen äänillä. Jotkut kansanedustajat ovat itse aktiivisesti korjanneet lehdelle heitä koskevat tiedot, joten tulos lienee kohtalaisen lähellä todellista jakautumaa. Helsingin Sanomien mukaan tasa-arvoista avioliittolakia on ilmaissut tukevansa tällä hetkellä 97 kansanedustajaa. Selkeitä vastustajia on 80, ja loput ovat epävarmoja kannastaan. Lopullinen tulos nähdään kuitenkin vasta eduskunnan äänestyksessä.

HS:n analyysi tilanteesta

29 kommenttia

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kiitti Sdp:n Rinnettä siitä, että Rinne on selvästi sanonut, että tämä on ihmisoikeuskysymys ja vedonnut kansanedustajiin, jotta nämä äänestäisivät oikeudenmukaisuuden puolesta.
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3264814/arhinmaelta-kiitokset-antti-rinteelle-olen-ylpea-hanesta

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan haluaa kokoomuksen ja keskustan arvokeskusteluun. Niinistö pyysi em. puolueita kertomaan avoimesti arvoistaan eli ovatko ne tasa-arvoisen arvoliberaalin yhteiskunnan puolesta vai sitä vastaan.
http://yle.fi/uutiset/ville_niinisto_kokoomuksen_ja_keskustan_kerrottava_avoimesti_arvoistaan/7645683

Perussuomalaisten lehti kertoo, että Timo Soini on pitänyt "sananvapautta voimakkaasti puolustavan puheen". Soini sanoi muun muassa: "Erityisesti niiden sananvapautta, jotka ovat teidän kanssanne eri mieltä."
http://uutiset.perussuomalaiset.fi/soini-puolustakaa-niiden-sananvapautta-jotka-ovat-teidan-kanssanne-eri-mielta/

Perussuomalaisissa tämä nähdäkseni tarkoittaa, että tasa-arvoisen avioliittolain puolesta on vapaus puhua, kunhan puhuu niin hiljaa, ettei kukaan kuule. Eduskuntaäänestyksessä kaikki perussuomalaisedustajat ovat vapaita äänestämään Soinin käskyn mukaan.
---
Lisäys
Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa käytettiin useita puheenvuoroja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Demarinuoret esitti, että puoluevaltuusto ottaa asiaan kantaa ja evästää puolueen eduskuntaryhmää.
http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/25861-sdp-n-puoluevaltuutetut-vaativat-tasa-arvoista-avioliittolakia

Kommenttia muokattu: 22.11.2014 klo 20:25
Mitähän juutalainen Ben Zyskowicz:kin oikein ajattelee.
Kautta nykyajanlaskun on sekä juutalaisia että homoja vainottu ja eriarvoistettu - vieläpä molempien vainoajat ovat olleet ääri-kristittyjä (kuten Luther, Hitler ja Stalin).
Homomiehet joutuivat jakamaan juutalaisten kanssa kovan kohtalon natsi-Saksan keskitysleireillä.
Nykyään juutalaisilla on yhdenvertaiset ihmisoikeudet, eikä heitä erityisemmin enään vainotakaan - paitsi jos on juutalainen homo tai lesbo, jolla ei ole tasa-arvoisia ihmisoikeuksia Suomessakaan - eikä tosin myöskään Israelissa.
Suomessakinhan on juutalaisia homoja ja lesboja myös.
- Onko se Ben Zyskowiczin mielestä todella oikein?
- ja mikä ihme saa Ben Zyskowiczin komppaamaan Stalinia? Onko hän jälkeenjäänyt oikeistopolitiikan eheytymisestä, ei huomannut mikä petraus tapahtui Brittein saarillakin Thatcherin ajoista Cameronin aikohin konservatiivipuolueessa. Brittiparlamentissahan sekä ala- että ylähuonessa tasa-arvoinen avioliitto sai suloisen hellän murskavoiton.
Kun taas Stalinin esikartanoissa, itäisessä Euroopassa voidaan yhä pahoin, homoja kohtaan.

Demarit vetoavat kansanedustajiinsa, kun taas ryhmäkuria arvostellut Soini jyrkästi kieltää ketään puolueensa kansanedustajaa lipeämästä julistamastaan ryhmäkurista.
On siinä eroa kuin päivällä ja yöllä - päivänvalon kestävyydessä.

Suomen perustuslain yhdenvertaisuuden hengen vastustajat, elämänkumppanuuden yhdevertaisen virallistamisen vastustajat ovat meuhkanneet "lasten edusta" ja "biologisesta isyydestä", vaikka he uskovat uskomukseen, jossa jeesus-pojalla ei edes ole biologista isää lainkaan ; ) ja vaikka he henkisesti pahaksikäyttävät lapsia, jotka syntyvät luonnollisesti homoiksi, lesboiksi tai biseksuaaleiksi.

Mitähän Soinin, Sipilän, Räsäsen päässä mahtaa liikkua, kun he sanovat lapselle - ja samalla hänen vanhemmilleen, hänen isovanhemmilleen, hänen sisaruksilleen, hänen sukulaisille, hänen ystävilleen - että EI, Sinä et saa avioitua Rakkaasi kanssa, mutta muut saa.

Voi tuota luonnotonta, henkisesti perverssiä ääri-kristinuskomusta, joka ei usko Rakkauteen, vaan tuntuu uskovatn ennemminkin vihaamiseen.

Ääri-kristinuskovaiset kertovat tarinoita siitä, mien heitä vähemmistönä on vainottu - mutta heille itselleen tuntuukin olevan sitten kuitenkin ihan kristillinen kunnia-asia vihata vähemmistöjä, eli tehdä toisin, kuin mitä odottavat itselleen tehtävän, eli toimia uskomuksensa opetusten vastaisesti.

Kommenttia muokattu: 22.11.2014 klo 17:38