Lakivaliokunta: torstaina äänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Eduskunnan lakivaliokunta lyö torstaina lukkoon kantansa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Valiokunta päätti kesäkuussa, että valiokunta torjuu mietinnössään kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Valmistellun kielteisen mietinnön rinnalle on myös valmisteltu vastalause, jossa esitetään, että kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista hyväksytään.

Eduskunnan täysistunto saa lakivaliokunnan mietinnön ja siihen liittyvän vastalauseen äänestettäväkseen perjantaina 28. marraskuuta.

Lakivaliokunnan odotetaan äänestävän kielteisen mietinnön hyväksi äänin 9-8.

Kesäkuun äänestyksessä kielteinen kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin voitti äänin 10-6.

Kansalaisaloitteen hyväksymistä vastaan äänesti kymmenen valiokunnan jäsentä: Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (muutos2011), Markku Mäntymaa (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps) ja Peter Östman (kd). Myös varajäseninä äänestäneet Eeva-Maria Maijala (kesk) ja Mika Niikko (ps) äänestivät uudistusta vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hyväksymisen puolesta ääensti kuusi jäsentä: Stefan Wallin (rkp), Johanna Ojala-Niemelä (sdp), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sdp) ja Oras Tynkkynen (vihr).

Äänestyksestä olivat poissa valiokunnan varsinaisista jäsenistä Mikael Jungner (sdp), Suna Kymäläinen (sdp) ja Arja Juvonen (ps).

Jungnerin ja Kymäläisen tiedetään suhtautuvan myönteisesti tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Juvonen on aiemmin ilmaissut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolainsääädäntöä, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja on useissa yhteyksissä antanut ymmärtää, ettei puolueen piirissä hyväksytä tasa-arvoista avioliittolakia.

Juvonen on ilmoittanut olevansa poissa lakivaliokunnan torstaisesta kokouksesta ja luovuttavan paikkansa perussuomalaisen ryhmäkurin säilymisen vuoksi aloitetta vastustavalle Mika Niikolle. Juvonen aikoo kuitenkin olla paikalla avioliittolain kohtalosta päättävässä eduskunnan täysistunnossa.

Avioliittolain uudistamisen vastustajat käyneet pelottelukampanjaa

Tasa-arvoista avioliittoa vastustavat ovat käyneet pelottelukampanjaa. On väitetty lakiuudistuksen esimerkiksi kaventavan sananvapautta ja vaikeuttavan ulkomaisia adoptioita. Joidenkin väitteiden mukaan homoavioliittojen hyväksyminen johtaisi avioliittoinstituution erityisaseman romahtamiseen, ja sen myötä perhekäsityksen ja lopulta yhteiskunnan perusteiden murenemiseen.

Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen on väläytellyt puolueensa lähtöä hallituksesta, mikäli tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö menee läpi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan on antanut ymmärtää, että puolueen piirissä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta toimiminen ei ole suotavaa. Hän on vaatinut asiassa ns. ryhmäkuria puolueen kansanedustajilta. Ryhmäkurista Soini on eräissä muissa yhteyksissä arvostellut muita puolueita.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • AP
  • 20.11.2014, 13.54
Eipä se taitaisi paljoa haitata jos KD joutuisi lähtemään hallituksesta ..