Montenegron pride-kulkuetta turvasi satoja poliisia

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Sunnuntaina Montenergron pääkaupungissa Podgoricassa järjestettyyn pride-kulkueeseen osallistui toistasataa marssijaa. Pride-kulkue sujui ilman välikohtauksia. Turvallisuutta oli takaamassa lähes 2 000 poliisia.

Paikallisten viranomaisten mukaan poliisi oli ennakkoon käynyt läpi lähes sata mahdollista ongelmia aiheuttavaa henkilöä, ja löytänyt runsaasti tulenarkaa materiaalia. Kaksi nuorta henkilöä saavat syytteet aikeista hyökätä bensiinipommeilla kulkuetta vastaan.

Pride-marssilla oli mukana myös Montenegron EU-edustuston johtaja Mitja Drobnic. Hän otti esiin laillisuuden ja siihen liittyvän ihmisoikeuksien kunnioittamisen. Hän totesi, ettei EU-jäsenyys etene, jos ihmisoikeuksia ei kunnioiteta.

Kulkueen järjestäjä Daniel Kalezic ilmaisi tyytyväisyytensä siitä, että yhteistyö viranomaisten kanssa sujui hyvin.

Tapahtuman tarkkaa ajankohtaa ei markkinoitu julkisesti ennakkoon edellisvuoden väkivaltaisuuksien toistumisen pelossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuosi sitten kaupungissa järestetty pride-kulkue ei sujunut yhtä rauhallisesti: pridea vastustaneet heittelivät kiviä poliisia kohden, rikkoivat näyteikkunoita ja tuhosivat muuta omaisuutta. Noin 60 mellakoitsijaa otettiin tuolloin kiinni. Väkivaltaisuuksissa loukkaantui joukko mellakoitsijoita ja myös 20 poliisia. Myös rannikolla sijaitsevassa lomakaupunki Budvassa järjestetty pride-tapahtuma sai osakseen väkivaltaisia hyökkäyksiä. Aiempina vuosia pride-tapahtumia on peruttu ja hlbti-aiheisiin tilaisuuksiin on tehty mm. kaasuhyökkäys.

Yli kaksi kolmasosaa montenergrolaisista katsoo homouden olevan sairaus ja 80 prosentin mielestä homoudesta on parasta vaieta.

Huffington Post: Montenegro´s Gay Pride Parade Draws About 200 Activists Despite Nation´s Conservative Mindset
Pride-kulkueen vastustajat rähinöivät Montenegrossa (2013)
Pride-tapahtumaa vastaan hyökättiin Montenegrossa (2013)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!