MTV3: Lesbouden vuoksi vainottu venäläisnainen sai turvapaikan Suomesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Suomi on alkanut myöntää turvapaikkoja venäläisille homoseksuaaleille, kertoo MTV3:n uutiset. Turvapaikka on myönnetty turvapaikanhakijan seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuen Maahanmuuttoviraston mukaan muutamalle Venäjän kansalaiselle.

MTV3 on saanut haastattelun Suomesta turvapaikan saaneelta naisparilta. Maahanmuuttovirasto myönsi naisille turvapaikan toisella yrittämällä lokakuussa. Alkuaan pari haki turvapaikkaa jo vuonna 2012, mutta silloin päätös hylättiin. Virasto katsoi, että naisiin ei kohdistunut kotimaissaan vainoa, eikä vainon vaaraa ole jatkossakaan. Naiset valittivat ratkaisusta hallinto-oikeuteen ja täsmensivät Venäjällä tapahtuneiden oikeusloukkausten kuvausta. Oikeus palautti asian Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi, ja lokakuussa 2014 Maahanmuuttovirasto antoi myönteisen turvapaikkapäätöksen, koska arvioi molempien olevan vaarassa joutua lesboutensa takia oikeudenloukkausten kohteiksi kotimaissaan.

MTV3 on julkaissut verkkosivuillaan naisten haastattelun. Venäläinen Katja ja valkovenäläinen Maja eivät esiinny haastattelussa oikeilla nimillään turvallisuussyistä.

Vainottu naispari pakeni Suomeen

Etelänlomalla tavanneet ja rakastuneet naiset tapasivat toisiaan molempien kotimaissa, kunnes vuonna 2012 Katjan tilanne kävi niin tukalaksi, että hän joutui pakenemaan maasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Katjan seksuaalinen suuntautuneisuus oli tullut työpaikalla tietoon ja keväällä 2012 häntä ahdisteltiin seksuaalisesti ja uhattiin raiskata. Onnistuttuaan pakenemaan tilanteesta, hän meni tekemään poliisille ilmoitusta tapahtuneesta, jolloin hänen seksuaalinen suuntautuneisuutensa paljastui ja kaksi poliisia tekivät hänelle seksuaalista väkivaltaa. Poliisit myös vaativat uhkausten saattelemana vaikenemista poliisien tekemästä väkivallasta. Vammat hoidettuaan Katja lähti maasta Majan kotimaahan Valko-Venäjälle, tekemättä rikosilmoitusta. Ongelmat kuitenkin jatkuivat: oli kiusaamista, omaisuuden rikomista, huutelua ja uhkailua. Tämän jälkeen pari lähti Suomeen, jossa Katjan äiti jo asui. Äiti oli kertonut tyttärelleen, että Suomessa homoseksuaalinen mies voi olla ehdolla jopa presidentiksi.

Katja ei ollut uskaltanut ensimmäisen turvapaikkahakemuksen yhteydessä kertoa poliisien tekemästä väkivallasta, koska pelkäsi tiedon päätyvän Venäjän viranomaisille. Hyväksytyssä toisessa hakemuksessa tapaus oli huomioitu.

Naisten lakimiehen mukaan Maahanmuuttoviraston tekemä päätös on merkittävä.

- Tunnustetaan se tosiasia, että homoseksuaalien asema Venäjällä on huono, ja että tällaiset ihmiset ovat todellisessa hengenvaarassa, sanoi naisten lakimies Hanna-Maria Seppä MTV3:lle.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Riitta Koskela arvioi MTV3:lle, että kesällä 2013 Venäjällä voimaan astunut ns. homopropagandalaki on kiristänyt asenneilmapiiriä Venäjällä ja mahdollistanut viranomaisten vääränlaiset toimenpiteet vähemmistöihin.

KHO: hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ei voi edellyttää menevän kaappiin

Korkein hallinto-oikeus linjasi vuonna 2012, ettei seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvalta voi edellyttää kaapissaoloa saadakseen turvaa viranomaisilta. KHO:n ratkaisun vuoksi Maahanmuuttovirasto on Koskelan mukaan tarkastellut päätöskäytäntöjään ja hankkinut koulutusta Setalta.

MTV: Poliisit raiskasivat venäläisen Katjan lesbouden takia - turvapaikka Suomesta
MTV: Maahanmuuttovirasto: Venäläisen Katjan tapaus harvinainen

3 kommenttia

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoi kesäkuussa, että turvapaikkahakemusten määrä on tänä vuonna ollut hieman laskussa, mutta toisaalta on hakijoita, jotka esittävät myös seksuaalisia syitä tai perusteita joutua vainotuksi.
http://yle.fi/uutiset/homoseksuaalit_pakenevat_venajalta_eurooppaan/7326713

Esimerkiksi Saksa päätti vuoden 2013 alussa, että vainotuille homoille on myönnettävä turvapaikka. Itävallan perustuslakituomioistuin päätti myös pari viikkoa sitten, että mikäli homojen täytyy ”piilotella” kotimaassaan eli avoimesti eläminen johtaisi vaikeuksiin, on Itävallan myönnettävä turvapaikka. (Pahoittelen epätarkkaa suomennosta.)
Maiden päätösten taustalla, myös Suomen, on nähdäkseni Euroopan unionin tuomioistuimen päätös.
  • 2 / 3
  • puppeliassi
  • 1.11.2014, 19.26
Mielummin syrjittyjä homoja turvapaikanhakijoina kuin ääriuskovaisia jotka saattavatkin vihaa jakaa homoille.