Regnbågshelgen: Eva Biaudet'n kanssa aamukahvilla

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pistäytyi Regnbågshelgen-aamukahveilla. Tapaaminen oli sen takia erityisen ajankohtainen, että keskiviikkona eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa valmistelussa olevasta yhdenvertaisuuslaista.

Perustuslakivaliokunta haluaa lakiesitykseen merkittäviä muutoksia. Yhdenvertaisuuslainsäädäntö vaikuttaa viranomaistoimintaan ja yksityisten ihmisten keskinäisiin asioihin. Valiokunnan lausunto saa kiitettävän arvosanan niiltä tahoilta, jotka pitävät perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia olennaisen tärkeinä.

Nyt Eva Biaudet kertoo mielipiteensä. Hän haluaa avata kuohuviinipullon tapahtuman kunniaksi. Keskustelua johdatteli Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis.


Audio
Keskiviikkona perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa uudeksi yhdenvertaisuuslaiksi. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää lausuntoa kunniakkaana, koska perustuslain yhdenvertaisuuspykäliä noudatettiin. Mm.: yhdenvertaisuuslaki ei voi olla toissijainen laki, jonka "yli ajaa" tarvittaessa jokin muu laki. Lain valmistelussa on törmätty eturustiriitoihin mm. työmarkkinajärjestöjen suunnalta. (suomeksi)
Audio
(på svenska) Tässä vastauksessaan Eva Biaudet käsittelee laajemmin perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja yhdenvertaisuuslakiin liittyviä periaatteellisia kysymyksiä. Nimike "vähemmistövaltuutettu" on häviämässä ja tilalle tulee "yhdenvertaisuusvaltuutettu". Syrjintä harvoin kohdistuu vain yhteen ryhmään vaan moneen vähemmistöön samaan aikaan. Uuden lain tullessa voimaan kansalaiset voivat valittaa yksittäisistä syrjintätapauksista. Ongelmaksi muodostuu se, voiko syrjintävaltuutettu puuttua työelämän syrjintäkysymyksiin, vaikka ihmiset viettävät työssä suuren osan elämäänsä. Julkiset ja yksityiset palvelut kuuluvat syrjintävaltuutetun alaan. Myös koulut saadaan mukaan.
Audio
(på svenska) Työelämän syrjintätutkimukset osoittavat, että koulutuksella ei ratkaista asioita, vaan sillä, että organisaation johto sitoutuu syrjimättömyyteen. Syrjintätilanteista selvitään useimmiten organisoimalla asioita. Mutta mitä sitten, kun syrjintää esiintyy hlbti-ihmisten ja muiden vähemmistöjen sisällä ja keskellä.
Audio
(på svenska) Miksi erilaisuus aiheuttaa torjumista tai syrjintää? Yhteiskunnassa kirjoittamattomat normit säätelevät asioita. Esimerkki tulee tanskalaisesta tutkimuksesta, jossa nähtiin normien vaikutus esim. puhetapoihin. On tavallista, että syntyy vastakkainasettelu: me - nuo toiset.

perustuslakivaliokunnan lausunto

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!