Kiekkobloggaaja: Urheilumediassa on kiekon suurin homo-ongelma

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 8

Jääkiekkobloggaaja Ari-Pekka Kaipiainen kritisoi jääkiekon ympärillä käytävää homokeskustelua liigablogissa, eikä ymmärrä, mihin käytävää keskustelua tarvitaan.

Hän kysyy kirjoituksessaan, että "miten ihmisyksilön makuuhuonedynamiikka kytkeytyy kiekkojoukkueen ryhmädynamiikkaan?"

- Pukuhuoneeseen on ahdettu pelaajat, johtajat ja vapaaehtoiset. Kuka kummista syrjintäväitteistä ahdistuneena, kuka kysyvästi ymmällään, kuka mesomisesta huvittuneena. Leikin kapteeneina toimii joukko urheilumedian kolumnisteja ja nettivideotrolleja, aloittaa Kaipiainen.

Hän kuvailee käytävää "leikkiä" ahdistavaksi ja antaa sille nimen "Viimeinen homo kaapista ulos". Kaipiainen katsoo, että käytävässä keskustelussa yritetään ajaa mahdollisesti kaapissa olevia kiekkoilevia homoja kaapista. Hän myös katsoo, että media ylläpitää keskustelua klikkausten ja mainosrahojen toivossa.

- Kukaan ei tule telminnän lomassa kysyneeksi, että onko kaapissa oikeasti ketään ja jos on, niin mistä kaikista syistä hän kenties haluaa olla siellä, jatkaa kirjoittaja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjoittajan mukaan ei ole urheiluaihetta, jota ei saataisi yhdistettyä seksuaalivähemmistöön. Keskustelu ei hänestä perustu faktoihin, vaan on "keittiöpsykologian ja pukukoppisosiologian sekaista ryönää" ja "iltapäivälehtimäisen dramaattista, naistenlehtimäisen imelää ja huolellisen asiantuntematonta". Hän katsoo taustalla olevan "pakkorataista" logiikkaa: "homo tekee väärin taipuessaan sortoon, ja hiljaa oleminen on vääjäämättä merkki sorrosta".

- Muistetaan kyllä korostaa, ihan oikein, syrjimättömyyttä ja ihmisarvoa, mutta sanoma kiertyy lopulta eriskummalliseen takakenoon. Väitetyn sorsimisen luonnetta jääkiekon yhteydessä ei osata avata ymmärrettävästi, eikä siten ihmisoikeuspuhekaan tavoita säällistä konkretiaa, kirjoittaa Kaipiainen.

Kirjoittajan mielestä siitä ajasta, kun homoseksuaalisuus oli rikollista, on nyt heilahdettu toiseen laitaan. Hänestä jääkiekon piirissä vaikuttaneita "äijähähmoja" kohtaan on meneillään ajojahti. Hänen milestään "sukupolvet, jotka eivät ole tottuneet tauottomaan homopuheeseen ja jotka pitävät ihmisen seksuaalisuutta yksityisasiana, ovat naurettavan helppo maali".

Kirjoittaja kertoo olleensa mukana suuntautumisensa kanssa kamppailevia ihmisiä auttavassa vapaaehtoistyössä. Hän kirjoittaa, että asiaan kytkeytyy yhä häpeää, ja että asian puimiseen paras ympäristö on omaiset, ammattilaiset ja vertaiset - ei media tai työyhteisö. Kaipiainen kirjoittaa mahdollista ulostuloaan pohtivalle, ettei kenenkään tarvitse ryhtyä seksuaaliliviiteryhmänsä "Martin Luther Pikku-Kingiksi".

Setan varapuheenjohtajana ja Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelun toiminnanjohtajana toimiva Mikko Väisänen kommentoi lokakuun alussa kaapistatulokeskustelua. Tuolloin hän sanoi, että urheiluseurasta pitää tehdä siten turvallinen, että jokainen voi olla oma itsensä. Väisänen myös sanoi, että seksuaalinen suuntautuminen on kunkin yksityinen asia, eikä kaapista pidä lähteä ketään patistelemaan. Enemmänkin Väisänen toivoi, että myönteisen ilmapiirin myötä jokainen voisi olla luontevasti oma itsensä.

Jääkiekkobloggaaja Ari-Pekka Kaipiainen kirjoittaa olevansa 38-vuotias perheenisä Järvenpäästä, ultravapaa toimittaja ja urheilun ongelmakuluttaja.

Liigablogi: Homot keppihevosina
Suomalaisen urheilun parista kannanottoja suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta
Keskustelu: Sateenkaariystävällisempi joukkueurheilu?

8 kommenttia

Olisit voinut vielä lisätä kirjoittajan taustakohtaan se, että hän on Radio Dein toimittaja ja mukana Uuden Toivon Seurakunnissa (entinen Nokia Missio Church). Siis pesunkestävä hihhuli.
Hyvä tarkennus taustoihin.

Se, että asiasta keskustellaan mediaa myöten ääneen ja julkisesti, arkipäiväistää asiaa. Arkipäiväistyminen puolestaan johtaa turhien tabujen murtumiseen, jonka jälkeen aihetta voi käsitellä pienemmin kirjaimin.

Kaipiainen ilmeisesti haluaisi pitää homojen lisäksi myös aihepiirin kaapissa. Pelkääköhän hän, että mahdollinen kaapistatulo kiekkopiireissä romauttaisi jotenkin hänen maailmansa tietynlaisen miehisyysmuotin viimeisen linnakkeen?

Siihen kaikkeen tämä keskustelu - esimerkiksi - on tarpeen.