Sateenkaariperheet nostaa esiin syrjinnän julkisilla hedelmöityshoitoklinikoilla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Sateenkaariperheet ry:n mukaan julkiset hedelmöityshoitoklinikat kieltäytyvät laittomin perustein lähes poikkeuksetta hoitamasta naispareja ja transihmisiä, ja sosiaali- ja terveysministeriön suositus taustaraportteineen eivät täytä tehtäväänsä.

Sateenkaariperheet ry ottaa asiaan kantaa tiistaina julkaistussa tiedotteessaan.

Laki hedelmöityshoidoista tuli voimaan seitsemän vuotta sitten. Laki mahdollistaa itsellisten naisten ja naisparien hoitamisen klinikoilla. Laissa ei ole mitään perusteita, joilla klinikka voisi kieltäytyä palvelemasta itsellisiä naisia ja naispareja. Vastaavasti perusteita ei löydy transihmisten syrjinnälle. Tästä huolimatta sateenkaarikansan syrjintä hedelmöityshoidoissa jatkuu kuin mitään lakia ei olisi koskaan säädettykään.

Sateenkaariperheiden mukaan yksityiset klinikat toimivat lain mukaan kun viimeinenkin klinikka ryhtyi palvelemaan naispareja toimittajan kyseltyä klinikalta asiaa Sateenkaariperheet ry:n kehotuksesta.

Järjestön mukaan syrjintää harjoittavat nyt julkiset hedelmöityshoitoklinikat, jotka edelleen kieltäytyvät lähes poikkeuksetta hoitamasta naispareja ja transihmisiä. Muutosta eivät ole tuoneet sen paremmin asian julkisuus kuin Valviran vuonna 2011 lähettämä paimenkirje, joka kehotti lopettamaan palvelun epäämisen syrjivin perustein. Vuonna 2013 eduskunnan oikeusasiamies kiinnitti huomiota hiv-positiivisten henkilöiden syrjintään hedelmöityshoidoissa, ja vuonna 2014 transihmisten syrjintään. Tämän lisäksi transihmisten syrjintään on kiinnittänyt huomiota tasa-arvovaltuutettu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Laillisuusvalvojien lausuntojen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriössä alettiin työstää hedelmöityshoidoille uudistettua kiireettömän hoidon suositusta. Ääneen lausuttuna tavoitteena oli varmistaa, että tulevaisuudessa hedelmöityshoitoja tarjottaisiin syrjimättömin perustein. Sateenkaariperheet ry toimi valmistelussa asiantuntijana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hoitojen osalta.

Kuukausi sitten julkaistu uudistettu suositus ja sen taustaraportti olivat Sateenkaariperheet ry:n mukaan kuitenkin syrjinnän ehkäisyn näkökulmasta floppi: varsinaisessa suosituksessa syrjimättömyyden periaatetta eikä yksittäisiä syrjintäperusteita mainita lainkaan. Järjestön mukaan ne eivät anna mitään konkreettisia keinoja puuttua syrjintään.

Sateenkaariperheet ry toivoi, että suosituksen taustamuistiossa oltaisiin annettu selkeät suositukset sateenkaarikansan syrjinnän lopettamiseksi.

- Suositusten sijaan taustamuistio tyytyy listaamaan perustuslain syrjimättömyysperiaatteen ja joukon muiden tahojen lausuntoja tapahtuneesta syrjinnästä. Muistio ei millään tavoin siirry analysoimaan listaamiaan syrjintätapauksia eikä yleisen syrjimättömyysperiaatteen soveltamista hedelmöityshoitojen käytäntöihin. Se ei myöskään kehota mihinkään konkreettisiin toimiin syrjinnän ehkäisemiseksi, kirjoittaa Sateenkaariperheet ry tiedotteessaan.

Järjestö katsoo, että kyseissä tapauksessa on puhe erityisen sitkeänlaatuisista syrjivistä käytännöistä, joiden kitkemiseksi olisi tarvittu jotain hyvin selkeää ja konkreettista. Sateenkaariperheissä ei uskota, että ministeriön suosituksella voitaisiin estää syrjintää hedelmöityshoidoissa.

- Syrjivien käytäntöjen kitkemistä ei myöskään mitenkään edistä ministeriön tiedotus, jossa ei ole sanallakaan mainittu sateenkaari-ihmisten kokeman syrjinnän kitkemisestä. Ministeriön virkamiesten arvion mukaan suositus edistää syrjimättömyyttä. Poliittinen johto taas ei ole ottanut asiaan kantaa julkisesti lukuisista pyynnöistämme huolimatta, kirjoittaa Sateenkaariperheet ry tiedotteessaan.

Sateenkaariperheet suunnittelee syrjinnän kitkemistä oikeustoimin.

- Siksi olemme pyytäneet lasta toivovia naispareja, itsellisiä naisia, apilaperheitä ja transihmisiä hakeutumaan aktiivisesti julkisten klinikoiden hoidettaviksi, ja raportoimaan meille syrjivistä hoitopäätöksistä. Ensi vuoden alusta yhdenvertaisuusvaltuutetun toimialaan tulee myös seksuaalinen suuntautuminen. Sen jälkeen voimme hyödyntää valtuutetun toimiston apua syrjintätapausten ajamisessa, kirjoittaa Sateenkaariperheet.

Sateenkaariperheet ry pitää tilannetta harmillisena senkin takia, että Kela on luvannut neuvotella järjestön kanssa sateenkaariperheiden hedelmöityshoitojen korvauksista ministeriön uuden suosituksen julkaisemisen jälkeen. Järjestön toiveena on ollut, että Kela suostuisi selkeäsanaisen ministeriön suosituksen vaikutuksesta uudistamaan omia korvausperusteitaan. Nykyisiä perusteita järjestö pitää räikeän epäyhdenvertaisia, vaikka näennäisesti samankaltaisina. Järjestö katsoo, ettei ministeriön antama suositus anna hyviä asemia neuvottelussa Kelan kanssa.


Sateenkaariperheet ry on vuonna 1997 perustettu lastensuojelu- ja perhejärjestö. Se toimii Suomen sateenkaariperheiden lasten ja vanhempien sekä perhettä suunnittelevien ja vanhemmuudesta kiinnostuneiden ihmisten kontaktifoorumina, vertaistuen tarjoajana, oikeuksien puolustajana, tiedonvälittäjänä ja edunvalvojana sekä perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttajana.

Sateenkaariperheet ry: Sateenkaariperheiden syrjintä hedelmöityshoidoissa loputtava!

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!