Budapestin Prideä uhataan ainakin kolmella vastamielenosoituksella

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 3
Lauantaina Budapestissa julkinen liikenne takkuilee pride-marssin ja vastamielenosoitusten vuoksi.

Lauantaina Budapestin Prideä on vastassa ainakin kolme vastamielenosoitusta. Suurlähetystöt tukevat laajasti prideä. Hallituspiireissä ollaan hiljaa tai moititaan homolobbya.


Aikataulutus

Lauantaina klo 17 (Suomen aikaa) starttaa pride-kulkue Kossuth-aukiolta ja suuntaa Sankareiden aukiolle ja sen takana olevaan kaupunginpuistoon. Puistossa on piknik.

Klo 14 alkaa Uuden Unkarin kaartin "Kumppanuuden päivä" (aseveljeyden päivä) Elisabeth-aukiolla. Siitä marssitaan sisäministeriön eteen. ( http://ujmagyargardamozgalom.com/bajtarsiassag_napja_2014_budapest ). Oikeus on kieltänyt Unkarin kaartin, mutta se toimii nyt nimellä "Uusi Unkarin kaarti".

Klo 17 alkaa facebook-ryhmän "Perheen nimissä" mielenosoitus prideä vastaan. Poliisi aluksi kielsi tapahtuman, mutta oikeus salli sen järjestämisen. Siitä ei ole tietoa, kuka mielenosoituksen takana on, mutta se toimii ilmoituksensa mukaan suurperheiden puolesta. Taustalla on ilmeisestsi uskonnollisia ryhmiä ainkain nettisivun kuvista päätellen ( https://www.facebook.com/ACsaladNeveben?fref=ts )

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Klo 17 alkaa uusnatsiryhmän HVIM:n (Unkarin itärajan takaisen 64 alueen komitean, siis "suur-unkari -mielisten", Romanian puolella asuvien) kokoontuminen ja kulkue, prideen nähden vastakkaiseen suuntaan. Nämä ryhmät ovat erityisen homovihamielisiä. Prideä kutsutaan "hinttivääntelehtimiseksi", "hinttisaastutukseksi" tai "iljettävissä puvuissa vääntelehtimiseksi". Kuvia HVIM:stä facebook-sivulla https://www.facebook.com/HVIM.64

Klo 19 alkaa uuden Unkarin kaartin muistotilaisuus vuoden 907 tapahtumien muistoksi - siis muistellaan keskiajan taisteluita. Samalla kaikki kutsutaan osoittamaan vastalauseensa lähistöllä piknikiään pitävälle pride-väelle.

Klo 19-22 HVIM järjestää "Perheiden päivän" kaupunginpuistossa lähellä paikkaa, jossa pride-väellä on oma piknik. Ollaan lähes näköetäisyydellä. Perheiden päivässä lapset ovat huomion kohteena. Annetaan opastusta mm. lapsia uhkaavista vaaroista kuten huumeista ja poikkeavista yksilöistä sekä siitä, miten puolustaudutaan.

Klo 20-22.30 on Budapestin priden piknik kaupunginpuistossa. Sen päätteeksi poliisi johtaa juhlakansan metroasemalle.

Klo 24 alkaa kaupungin puiston alueella Rainbow Party. Sinne meneviltä ja sieltä poistuvilta toivotaan varovaisuutta.

(korjaus: ajat muutettu Suomen ajoiksi)

Prideen odotetaan paljon osanottajia

Viime vuoden Budapestin Pride oli tähän mennessä suurin. Kulkueessa oli kymmenen tuhatta ihmistä. Nyt lauantaiksi odotellaan vielä enemmän osanottajia, koska ilmapiiri maassa ei ole yhdenvertaisuutta suosiva. Hallituksen poliitiikkaa pidetään homofobisena, transfobisena, seksistisenä ja rasistisena. Näin kertoi viime viikolla Budapestin Prideä järjestävän säätiön puheenjohtjaa Szilvia Nagy. Esim. perustuslaissa perheen määritelmä on vahvasti syrjivä. Sateenkaariperhettä ei lasketa perheeksi. Hallituksen kristillisdemokraattinen edustaja puhui julkisella tv-kanavalla homolobbysta ja poikkeavista, kun on puhe homoparien avioliitoista. Jobbik-puolue puhui lehdistötilaisuudessaan "poikkeavien provokaatiosta". Hallitusta lähellä oleva lehti Magyar Nemzet ei kerro mitään prideen liittyvistä tapahtumista, vaan ainoastaan lauantain liikennekaaoksesta keskustassa.

Kielteisellä illmapiirillä on myös positiivisia vaikutuksia. Hlbti-yhteisö tuntee enemmän yhteenkuuluvuutta ja ihmiset helposti osoittavat solidaarisuuttaan ja kiinnostustaan. Siitä kielii se, että pride-viikon tapahtumissa oli runsaasti uteliaita ihmisiä..


Hallitus ei pidä kansalaisjärjestöjen saamasta norjalaisesta tuesta

Tänä vuonna erityispiirteenä oli, että hallitus on vaatinut selvitystä Norjasta saadun taloudellisen tuen käyttämisestä. Pride-järjestäjien mukaan ei kuulu valtiolle, miten säätiö käyttää ulkomaista tukeaan. Unkarin valtio ei ole avustanut tapahtumia ainoallakaan fillerillä (=sentillä). Valtion tarkastusviraston tarkastajille ei avattu tili- ja kuittikansioita. Pride-säätiöllä ei ole kuitenkaan mitään salattavaa, koska kaikki taapahtumatiedot löytyvät netistä. Valtion tarkastusviraston vaatimukset tulivat juuri nyt, kun priden valmistelut olivat kiivaimmillaan. Valtion tarkastusviraston mukaan tiedot norjalaisrahojen jakamisesta ovat yleisen edun nimissä julkisia. Niitähän voidaan käyttää esim. hallituksen vastaiseen poliittiseen toimintaan.

Norjan suurlähettiläs kertoi perjantaina origo-uutissivulle, että Norja antaa taloudellista tukea 16 maalle. Missään muussa maassa ei ole tullut vastaan tällaisia ongelmia kuin nyt Unkarin kanssa. Unkarille annettavan tuen tarkoituksena on ollut vahvistaa demokratiaa ja kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Eriytyisesti kohteena ovat ihmisoikeudet ja vähemmistöjen oikeudet.


Kaapistatulo

Priden avajaisissa runsas viikko sitten taas yksi julkisuuden henkilö tuli kaapista. Politologi, politiikan tutkija Zoltán Lakner kertoi olevansa homo. Oman facebook-viestinsä mukaan hän ei ole salaillut asiaa. Näitä esimerkkejä Unkarissa kaivataan lisää. Hallitsevasta Fidesz-puolueesta ei ole vielä löytynyt ainoatakaan, joka uskaltaisi ulos kaapista. Mutta jonain päivänä sekin nähdään, koska kyse on ihmisoikeuksista eikä puoluepolitiikasta.


Suurlähetystöt tukevat Budapestin Prideä

Kaksikymmentä suurlähetystöä on ilmaissut yhteisessä julkilausumassaan tukensa Budapestin Pridelle. Mukana ovat USA, Australia, Itävalta, Belgia, Tanska, Iso-Britania, Suomi, Ranska, Hollanti, Irlanti, Israel, Kanada, Malta, Saksa, Norja, Italia, Portugal, Ruotsi, Sveitsi ja Slovenia Julkilausumassa muistutetaan syrjinnän kiellosta ja sananvapaudesta, ja samalla kehaistaan Unkarin hallitusta siitä, että se tuki vuonna 2011 kesäkuussa YK:n ihmisoikeuskomitean päätöslauselmaa seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä.


700 yritystä tukemassa syrjimättömyyttä

Kolme tietoteknologista yritystä, mukana Google, ilmoitti tukensa Budapestin pridelle ja syrjimättömyydelle. Sen jälkeen n. 700 kotimaista ja ulkomaista yritystä ja järjestöä on liittynyt tukijoiden joukkoon. Tukijoiden logot löytyvät tähän tarkoitukseen avatulta nettisivulta. Tämä kampanja muistuttaa suomalaista kampanjaa "Syrjinnästä vapaa alue".

http://nyitottakvagyunk.hu/hu/akik-mar-csatlakoztak


Vuoden 2012 pride-kielto oli laiton

Kesällä 2012 Budapestin poliisilaitos kielsi pride-kulkueen, koska se poliisin mukaan häiritsi liikennettä ja ihmisten vapaata liikkumista kaupungilla. Asia herätti kansainävlistä huomiota. Pikapäätöksellä oikeusistuin kumosi kiellon, ja pride-kulkue järjestettiin suunnitelmien mukaisella reitillä. Poliisilaitoksen toiminnasta valitti oikeuteen mm. ihmisoikeusasioita ajava Unkarin Helsinki-komitea.

Oikeuden päätös tuli tammikuussa 2014. Siinä selkeästi todetaan, että poliisilaitos kielsi pride-kulkueen osanottajien seksuaalisen suuntautumisen takia. Samalla reitillä on järjestetty monia kulkueita eikä koskaan ennen ole vedottu liikennehäiriöihin. Pride-kielto synnytti pride-kulkueen vastaista ilmapiiriä. Oikeus vaati, että poliisilaitos omilla nettisivuillaan esittää anteeksipyynnön syrjivän päätöksensä vuoksi, ja vastaavanalaista kielteistä päätöstä ei enää saa tehdä.


Bratislavan Pride sujui ongelmitta


Viime lauantaina (28.6.2014) Bratislavan pride-kulkue sujui ilman ongelmia. Tämä oli Slovakian viides pride-paraati. Vuonna 2010 uusnatsit hyökkäsivät pride-marssijoiden kimppuun, mutta vuonna 2011 kansainvälinen Amnesty lähti näyttävästi mukaan, ja poliisi tehosti suojelutoimintaansa. Sen jälkeen pride-kulkueet ovat sujuneet rauhanomaisesti, ja marssi on sallittu keskustan ns. vanhassa kaupungissa.

Tänä vuonna marssijoita oli n. 900, ja matkan varrella nähtiin vain muutama vastamielenosoittaja. Kulkueeseen osallistui mm. Bratislavan ylipormestari Milan Ftácnik ja Slovakian Helsinki-komitean puheenjohtaja. Loppujuhlassa oli puhumassa muutama tunnettu poliitikko. Juuri ennen Bratislavan pride-viikkoa kesäkuun alussa Slovakiassa hyväksyttiin perustuslain muutos, jolla kaikenlaiset samaa sukupuolta olevien parien liitot kiellettiin. Muutoksen taustalla olivat kristillisdemokraatit (KDH) ja samassa hallituksessa olevat sosialidemokraatit (Smer-SD).

3 kommenttia

Menestystä, Ylpeyttä, Iloa ja Turvallisuutta Unkarin Rakkaus-Pridelle!