Seta palkitsi Paavo Arhinmäen ja Itellan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Seta jakoi tänään lauantai-iltapäivänä Helsinki Pride -tapahtuman puistojuhlassa perinteiset huomionosoituksensa, Asiallisen tiedon omenat. Palkittuja oli kaksi: kansanedustaja Paavo Arhinmäki ja Itella Oyj. Arhinmäki palkittiin pitkäjänteisestä työstään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta erityisesti kulttuuri- ja urheiluministerinä toimiessaan. Itella palkittiin Tom of Finland -postimerkin julkaisemisesta.

Setan mukaan Paavo Arhinmäki on puolustanut hlbtiq-ihmisten oikeuksia johdonmukaisesti koko uransa ajan. Urheiluministerinä Arhinmäki nosti ihmisoikeuksia esiin julkisilla kannanotoilla, kuten liehuttamalla sateenkaarilippua Moskovassa yleisurheilun MM-kisoissa. Hän myös tilasi tutkimuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta urheilussa. Tasa-arvoasioista vastaavana ministerinä Arhinmäki valmisteli nyt eduskunnan käsittelyssä olevan historiallisen lakiuudistuksen. Tasa-arvolain uudistuksena sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä kielletään kaikilla elämänalueilla. Lisäksi työnantajat, viranomaiset ja koulutuksen järjestäjät velvoitetaan ehkäisemään sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvaa syrjintää. Nuorisoasioista vastaavana ministerinä Arhinmäki edisti nuorisojärjestöjen yhdenvertaisuustyötä.

Itella Posti Oy:ltä ilmestyy syksyllä postimerkkijulkaisu Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen kunniaksi. Postimerkit Touko Laaksosen taideteoksista on suunnitellut graafinen suunnittelija Timo Berry. Merkkijulkaisu on saavuttanut jo etukäteen maailmanlaajuista huomiota. Kyseessä on merkittävä kulttuuriteko. Se on myös esimerkki siitä, miten yritys voi hyödyntää myönteisesti liiketoiminnassaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta.

Touko Laaksonen (8.5.1920–7.11.1991) oli ja on yhä yksi tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Hän teki taiteellaan jo 1950-luvulla näkyväksi miesten välisiä suhteita ja miesten välistä erotiikkaa myönteisesti. Laaksosen taide monipuolisti kuvaa homomiehestä ja on vaikuttanut voimakkaasti visuaaliseen homokulttuuriin. Timo Berryn suunnittelemat postimerkit kunnioittavat Tom of Finlandin hahmojen ylpeää ja anteeksipyytelemätöntä, avoimen eroottista henkeä ansiokkaasti.

Kommentti: Seta ei jakanut Kunniarottaa - sopiva vastaanottaja olisi

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Arhinmäen toiminnalla lienee ollut myönteinen vaikutus myös siihen, että TUL (Työväen UrheiluLiitto) järjesti Pride-viikolla Respect Pride -jalkapalloturnauksen, johon otti osaa runsaat 150 pelaajaa, kisaten palkintopokaalista, hlbt-ihmisten kanssa heteroita ja jopa sekajoukkueina miehet ja naiset.

Ks. kuvasarja https://www.flickr.com/photos/helsinkipride/14335768568/in/photostream/

Kommenttia muokattu: 29.06.2014 klo 15:32