ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Seta ei jakanut Kunniarottaa - sopiva vastaanottaja olisi

Sami Mollgren • 28.06.2014 14:43 • 6 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Seta ei jostain syystä jakanut vuonna 2014 Kunniarotta-häpeäpalkintoa, vaikka aihettakin olisi. Mainitulla tunnustuksella on nostettu tikun nokkaan tahoja, jotka ovat lähestyneet hlbti-aihepiiriin liittyviä asioita ennakkoluuloisesti - lähinnä esittäneet syrjiviä näkemyksiä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut käytännön syrjintää.

Vuonna 2014 Kunniarotalle olisi ainakin yksi varteenotettava ottaja, nimittäin lakivaliokunnassa kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliitosta vastustanut kymmenikkö: James Hirvisaari (muutos 2011), Anne Holmlund (kok), Eeva-Maria Maijala (kesk), Markku Mäntymaa (kok), Mika Niikko (ps), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps) ja Peter Östman (kd).

Kansalaisaloitetta vastustaneiden perusteluista parhaimmatkin ovat korkeintaan muodollisesti päteviä selittelyitä, joilla yritetään välttää omien ennakkoluulojen ääneen sanomista.

Esimerkiksi lakivaliokunnan puheenjohtaja Holmlund sanoi, että kansalaisaloitteen lakiesitys on teknisesti puutteellinen ja sen vuoksi sitä ei voi hyväksyä. Myös joukko muita valiokunnan jäseniä vetosi samaan asiaan. Kansalaisaloitteen ei kuitenkaan tarvitse lain mukaan olla kirjoitettuna valmiiksi laiksi, eikä se voi edes rönsytä suppeasta kehyksestään ulos, esimerkiksi seurannaisvaikutuksiin.

Aloitetta vastustettiin kovasti myös sillä perusteella, että homoparit saisivat tasa-arvoisen avioliittolain myötä adoptio-oikeuden.

Kyse on kuitenkin vain oikeudesta hakea adoptiota pariskuntana, yhdessä. Adoptio-asiaan ei liity mitään subjektiivista oikeutta lapsen hankkimiseen adoption kautta. Sellaista ei ole heteropareilla eikä sitä ole hakusessa homopareillekaan: adoption hakemisen oikeus ei luo adoption ohituskaistaa, eikä adoption lähtökohtana oleva lapsen paras ole katoamassa minnekään.

Lisäksi adoptio-oikeuden käyttäminen vastustamisen perusteluna sisältää itsestäänselvästi ennakkoluulon siitä, että samaa sukupuolta oleva pari olisi huonompi vaihtoehto vanhemmoimaan. Tällaiselle käsitykselle ei kuitenkaan ole mitään asiallisia perusteita.

Käsitys siitä, että avioliitto jotenkin erityisesti kuuluisi vain heteropareille, on sekin kestämätön väite. Ei ole mikään peruste, että jonkin asian pitäisi olla näin, koska se on ennenkin ollut näin. Lakivaliokunnan kuulemien 62 tahon lausuntojen jälkeen vetoaminen "sanakirjassa olevaan avioliiton määritelmään" ja tällaiseen kehäpäätelmään ripustautumisessa kyse voi olla vain ennakkoluulosta.

Lakivaliokunnan kymmenikkö olisi rottansa ansainnut. Eivätkä kolme äänestyksestä poissa olluttakaan omenaa ansaitse, edes hapanta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Lisäksi adoptio-oikeuden käyttäminen vastustamisen perusteluna sisältää itsestäänselvästi ennakkoluulon siitä, että samaa sukupuolta oleva pari olisi huonompi vaihtoehto vanhemmoimaan. Tällaiselle käsitykselle ei kuitenkaan ole mitään asiallisia perusteita"

Eiköhän se luonnollinen vaihtoehto, eli vanhempina isä ja äiti, ole se paras vaihtoehto? Miksi luonto ei olisi kehittänyt asioita sitten niin, että kaksi samaa sukupuolta olevaa voivat lisääntyä, jos he voivat olla yhtä hyviä vanhempia kuin kaksi eri sukupuolta olevaa?

Ja kuten olen sanonut, niin minusta homopareilla ei pidä olla kategorista kieltoa adoption suorittamiseen, mutta sen pitäisi olla samalla tavoin miinuspuoli kuin vaikkapa parin rikollistausta, alkoholismi tms.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 28.06.2014 18:19
Luonnossa suvullinen lisääntyminen pitää perimää näppärästi vaihtelevana. Tästä biologisesta erinomaisuudesta ei voi johtaa ajatusta ihanteellisesta kasvuympäristöstä. Ei ole perustetta kirjata lakiin arvotusta vanhempien sukupuoleen liittyen.
  smo • 28.06.2014 19:34
Olisin varmasti parempi isä puolisoni kanssa kuin oma alkoholisoituva, äkkipikainen ja väkivaltainen heteroisäni, joka myös välillä löi heteroäitiäni.

Ai niin, mutta luonto olikin tarkoittanut sen niin...
  Parempi isä (ei rekisteröitynyt) • 29.06.2014 23:42
Miksi Seta ei jakanut Kunniarottaa?
  Ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 17.07.2014 09:07
Ensimmäinen kommentoija taas haikailee paluuta menneisiin aikoihin, jolloin homoseksuaalisuutta pidettiin sekä rikoksena että sairautena. Se aika meni jo ajat sitten, joten mitään perustetta seksuaalisen suuntautumisen rinnastamiseen rikostaustan ja alkoholismin kanssa ei luonnollisestikaan enää ole.
  Public eye • 17.07.2014 09:47
Miten ihminen voi muka olla parempi vanhempi vain siksi, että hän pystyy lisääntymään kumppaninsa kanssa? Aivan naurettava väite! Ikään kuin maailma ei muka pursuaisi paskoja heterovanhempia, jotka eivät vain osaa toimia vanhempina riippumatta siitä kuinka paljon he lisääntyvät.

Nimimerkin Ei_avioliittoja_homoille "päättelyketju" on täysin epälooginen. Kumppanin kanssa lisääntymisellä ei nimenomaan ole mitään tekemistä hyvän vanhemmuuden kanssa, koska niin ei ilmiselvästi vain ole, mikä selviää vähän ympäröivää maailmaa tarkastelemalla.

Ja EAH, ei kannata käyttää sanaa "luonnollinen", silloin kun puhut pelkästä biologisesta vanhemmuudesta, sillä se ei oikein soinnu niihin lapsiaan hakkaaviin ja raiskaaviin heterovanhempiin, joita haluat kategorisesti etuoikeuttaa heidän seksuaalisten mieltymystensä perusteella.

Kommenttia muokattu: 17.07.2014 klo 20:25
  Homopallero • 17.07.2014 20:07
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy