Yle tuo pride-teeman kanavilleen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 7
American Vagabond näytetään Yle Teemalla keskiviikkona. Kuvassa dokumentin päähenkilöt Tyler ja James (kuva: pressikuva)

Yle esittää Helsinki pride -viikon aikana kanavillaan runsaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavia ohjelmia. Televisiossa, erityisesti Teema-kanavalla esitetään 23.-28.6. kansainvälisiä dokumentteja, tv-ensi-iltoja, kotimaisia keskusteluja ja draamaa. Netin Yle Areenassa voi katsoa kahta draamasarjaa ja Elävässä arkistossa perhehtyä historiaan. Lisäksi pride-viikko kuuluu radiossa, erityisesti Yle Puhe -kanavalla.

- Conchita, Almodóvar, Stephen Fry, Jani Toivola, Susanna Helke ja kymmenet muut. Kaikki ihmisoikeusasialla Ylen Pride-viikolla, mainostaa Yle pride-teemaista ohjelmistoaan.

Ohjelmia maanantaista lauantaihin

Maanantaista torstaihin Yle Teemalla esitetään kaksi Tanskan yleisradion tuottamaa sarjaa. Neliosaisessa dokumenttisarjassa Kun nainen rakastaa naista kysytään, millaista on elää lesbona Tanskassa. Sarjassa käsitellään esimerkiksi kaapista tulemisesta ja siitä, voiko ulkonäöstä päätellä, onko joku lesbo. Kahdeksanosaisessa Homomiesten maailma -dokumenttisarjassa puolestaan pohditaan, poikkeavatko homomiehet sittenkään paljon heteroista.

Maanantaina ja tiistaina Stephen Fry selvittää Yle Teemalla homofobian syntyä otsikolla Stephen Fry homofobian jäljillä. Samalla tutkaillaan, millaista on homojen elämä eri puolilla maailmaa nykyisin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tiistaina Yle Teemalla Elävä arkisto -otsikon alla arkisto-ohjelmat paljastavat, kuinka ongelmallinen asia homoseksuaalisuus oli Suomessa 40 vuotta sitten, silloin kun ihmisoikeusjärjestö Seta perustettiin. Arkistovieraana on Jani Toivola.

Keskiviikkona Yle Teema esittää American Vagabond -dokumentin amerikkalaisista homonuorista, jotka karkaavat kotoaan San Fransiscoon. Homomekka osoittautuu liian kalliiksi, ja pojat päätyvät kadulle. Dokumentin on ohjannut Susanna Helke ja tuottanut For Real Productions.


American Vagabond - traileri

Kevyempää katsottavaa keskiviikkona on Let my people go -komedia, jossa ranskalais-suomalaisella miesparilla menee mukavasti, kunnes kuvioihin tulee yllättävä rahasumma. Rooleissa mm. Carmen Maura, Kari Väänänen ja Outi Mäenpää.

Torstaina Yle Teema esittää Isäksi syntyneet -reportaasin ranskalaisen miesparin lapsenhankinnasta USA:sta, jossa kohdunvuokraus on laillista. Mukana on myös kohdunvuokraaja perheineen.

Perjantaina Yle Teemalla tutustutaan Euroviisujen voittajaan Conchita Wurstiin: Conchita - Itävallan kuningatar (Conchita - Queen of Austria) ja lauantaina drag-teema jatkuu dragtaiteilija Tatu Vuolteenahosta kertovalla dokumentilla Tatu V – kotirouva Marsista: Vuolteenaho syntyi ja kasvoi Ylivieskassa ja on nyt maailmankansalainen Madridissa. Dokumentti seuraa Tatun luomistyötä, pohdintoja kaapista tulemisesta sekä dragtaiteilijan hulvatonta elämäntyyliä. Ylen tuottaman dokumentin ohjaaja ja käsikirjoittaja on Tuukka Hoikkala.

Lauantaina Yle Teeman Teemalauantain otsikkona on "Kaikki Almodovarista": neljästä rajojaan rikkovasta naisesta kertovan Kaikki äidistäni -elokuvan jälkeen esitetään uutuusdokumentti Olipa kerran... kaikki äidistäni, jossa haastateltavina ovat muun muassa Penélope Cruz, Cecilia Roth ja Pedro Almodóvar itse.

Myös radiossa ja netissä

Myös Yle Puhe lähettää viikon aikana monia teemaan liittyviä ohjelmia. Aiheina ovat esimerkiksi homous urheilumaailmassa ja työelämässä, vieraaksi saapuu American Vagabond -dokumenttielokuvan ohjaaja Susanna Helke, ja viikon aikana käsitellään myös Venäjää sekä homoutta ja isyyttä.

Lisäksi Pride-kokonaisuuteen kuuluu vain Yle Areenassa esitettävät draamasarjat Please like me ja Lip Service.


Please like me (Pivot Trailer)


Lip Service

Yle: Pride-viikko Ylellä - vahva panos ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun
Yle: Pride
Yle: Sensuurista avoimuuteen – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt mediassa

7 kommenttia

Yle esittää niin paljon kiinnostavia dokumentteja, että niitä on pakko katsella myös jälkeenpäin. Aika ei muuten mitenkään riitä. Digiboxini joutuu nyt ankaran siivouksen kohteeksi, että tämän viikon ohjelmat mahtuisivat sinne.

Useista noista ohjelmista on keskusteltu ranneliike.netissä jo aikaisemmin. Haulla aiemmat keskustelut löytyvät täältä. Itse suosittelen ja aion katsoa uudelleen Stephen Fryn tekemän kaksiosainen dokumentin homofobiasta maailmalla. Sen tekeminenhän meinasi viedä häneltä hengen, niin raskaasti hän otti dokumentin tuottamisen aikana kohtaamansa homofobian.

Tässä linkki keskusteluun:
http://ranneliike.net/teema/tarkea-dokumentti-bbclta-homofobiasta-maailmalla?aid=10508