Tanska: juridisen sukupuolen vahvistaminen omaan ilmoitukseen perustuvaksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tanskassa hyväksytyn lain mukaan henkilön juridinen sukupuoli määräytyy jatkossa henkilön oman tahdon mukaisesti. Suomessa Amnesty International Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Seta ja Trasek vaativat vastaavaa uudistusta.

Tanskan parlamentin keskiviikkona hyväksymä laki muuttaa Tanskan väestötietolakia niin, että henkilön juridinen sukupuoli määräytyy jatkossa henkilön oman tahdon mukaisesti. Laki ei aseta sukupuolen juridiselle vahvistamiselle ehtoja esimerkiksi lisääntymiskyvyttömyydestä, naimattomuudesta tai vaadi lääketieteellisiä selvityksiä.

Tanskan uuden lain mukaan juridisen sukupuolen muutokseen kuuluu puolen vuoden harkinta-aika.

Järjestöt: Tanskan laki merkittävä edistysaskel, mutta puutteellinen

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät kuuden kuukauden harkinta-aikaa kohtuuttoman pitkänä. Laki ei myöskään mahdollista sukupuolen juridista vahvistamista alle 18-vuotiaille, vaikka se olisi järjestöjen mielestä välttämätöntä monen teini-ikäisen transnuoren hyvinvoinnin kannalta. Myös YK:n lapsen oikeuksien sopimusta valvova komitea on korostanut, että lapsen sukupuoli-identiteettiä tulee kunnioittaa, ja ottaa huomioon lapsen etua määritettäessä. Tanskan lain asettama 18 vuoden ehdoton ikäraja ei järjestöjen mukaan mahdollista lapsen edun yksilöllistä huomioimista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestöt pitävät uutta lakia kuitenkin merkittävänä edistysaskeleena.

Tanskasta tulee uuden lain myötä ensimmäinen eurooppalainen valtio, joka mahdollistaa sukupuolen juridisen vahvistamisen henkilön oman ilmoituksen perusteella. Aikaisemmin itsemääräämisoikeuteen perustuva laki on ollut voimassa Argentiinassa. Myös Ruotsin odotetaan päätyvän oikeustapausten ja niitä seuraavien lakimuutosten myötä samanlaiseen tilanteeseen kuin Tanskan.

18 vuoden ehdottomasta ikärajasta on luovuttu Hollannissa ja Argentiinassa.

Suomalaisjärjestöt vaativat toimia Suomen translain uudistamiseksi

Suomalaisjärjestöt vaativat Suomen translakia uudistettavaksi niin, että sukupuolen juridinen vahvistamisen on mahdollista omalla ilmoituksella. Sukupuolen juridinen vahvistaminen on niiden mielestä tehtävä mahdolliseksi myös alle 18-vuotiaille.

Suomessa nykyinen translaki asettaa sukupuolen juridiselle vahvistamiselle lukuisia ehtoja, jotka järjestöjen mukaan loukkaavat ihmisoikeuksia. Suomen lain mukaan juridista sukupuoltaan vahvistavan henkilön on oltava lisääntymiskyvytön, esitettävä lääketieteellinen selvitys siitä että hän kuuluu "vastakkaiseen sukupuoleen" ja elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa. Lisäksi hänen on oltava täysi-ikäinen ja suostuttava avioliiton muuttamiseen rekisteröidyksi parisuhteeksi tai toisinpäin. Sukupuolen juridinen vahvistaminen ei myöskään missään tilanteissa ole mahdollista alle 18-vuotiaille.

Sosiaali- ja terveysministeriössä toimivan, translakia uudistavan työryhmän työ keskeytettiin kevään 2014 ajaksi. Ministeriö on luvannut käynnistää työryhmän uudelleen heti kesän jälkeen ja tuoda lakimuutoksen eduskuntaan vielä tämän vuoden aikana.

Seta: Ihmisoikeusjärjestöt: Suomen uudistettava translaki kiireellisesti

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!