Homoseksi ei enää pysyvä este veren luovuttamiselle

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 19

Miesten välinen seksi ei enää jatkossa estä pysyvästi verenluovuttamista Suomessa. Uusi käytäntö astui voimaan maanantaina 12.5.2014.

Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan riskiarvioon perustuva uusi varoaika on nyt 12 kuukautta.

Veripalvelun mukaan luovutetusta verestä ei jatkossakaan käytetä plasmaa, sillä plasmalääkevalmistajat, joille Veripalvelu toimittaa plasmaa, eivät hyväksy mitään muuta toimintatapaa kuin pysyvän luovutusesteen miesten välisestä seksistä.

- Miesten välinen seksi on pysyvänä tai määräaikaisena verenluovutuksen esteenä lähes kaikkialla maailmassa. Seksillä tässä yhteydessä tarkoitetaan anaali- ja suuseksiä. Vaikka kaikki luovutettu veri testataan huolellisesti, ei tuore infektio näy herkimmissäkään testeissä. Tartuntatautitilastojen ja riskinarvioinnin perusteella miesten hiv-tartuntariski miesten välisessä seksissä on noin 20-kertainen heteroseksiin verrattuna. Siksi miesten välinen seksi aiheuttaa edelleen korkean riskin verivalmisteen turvallisuudelle, kirjoittaa Veripalvelu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aiemmin homoseksi johti pysyvään verenluovutuskieltoon.

Veripalvelu: Miesten välisestä seksistä määräaikainen verenluovutuseste
Fimean Fimean määräys 6/2013 määräys veripalvelutoiminnasta: luovutuksen esteet muuttuvat

19 kommenttia

Ja syrjintä sen kuin jatkuu, ja saa uusia, muka-hyväksytympiä muotoja. Haluaisin tavata työssäni senkin potilaan, joka kuoleman kielissä saa kuusi yksikköä punasoluja, ja kykenee kysymään, että ei kai tämä vain ole homoverta.
Kuulin omasta sairaanhoitopiiristäni, että tuoreimmilla tartunnoilla, mutta vanhimmilla HIV-positiivisiksi todetuilla ihmisillä korkein ikä on siinä 80-85-vuotta - HIV-testin positiivikseksi todeltulla hetkellä. He lienevät joka junan ihmisiä; kaapissa eläneitä, heteroliitoissa eläviä homoja, sen ikäluokan heteroita, joiden mielestä HIV on homojen tauti, tai heitä, joiden mielestä HIV:n saa Pattaylla tai Viipurista huorilta. Jos ihan pikkuisen ihmiset alkaisivat niitä silmiään avaamaan.
Eikös tämä tarkoita sitä, että viimeisimmästä miestenvälisestä seksikontaktista pitäisi olla yli 12kk. Eli käytännössä vakiintuneessa liitossa elävät homomiehet eivät voi luovuttaa verta?