Itävallan Conchita Wurst voitti Euroviisut

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 41
Kuvakaappaus videosta

Itävaltaa edustanut Drag-taiteilija Conchita Wurst, oikealta nimeltään Tom Neuwirth, on voittanut Kööpenhaminassa järjestetyn Eurovision laulukilpailun säveltämällään kappaleella "Rise Like a Phoenix".

Itävalta sai kaikkiaan 290 pistettä. Toiseksi tullut Alankomaat sai 238 pistettä.

Kappale keräsi äänisaalistaan selvästi enemmän Euroopan länsi- kuin itäosista, vaikkakin pisteitä annettiin monista niistäkin maista, joissa Conchita Wurst oli herättänyt kriittistä keskustelua. Esimerkiksi Ukrainassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä vaadittiin ennakkoon Itävallan euroviisuedustajan hyllyttämistä ja sensuroimista.

Suomi useiden maiden muassa antoi täydet pisteet Itävallalle. Ruotsin - niin ikään Itävallalle täydet - pisteet kertonut Alcazar-yhtye ilmaisi näkemyksensä yhdenvertaisten oikeuksien tärkeydestä.

- Tämä ilta on omistettu kaikille, jotka uskovat rauhan ja vapauden tulevaisuuteen, sanoi Wurst voittajan julistamisen jälkeen silminnähden liikuttuneena. Hän totesi myös, että "tiedät kuka olet, olemme yhtenäisiä, eikä meitä voi pysäyttää".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Conchita Wurst - Rise Like A Phoenix

Täydet pisteet Itävallalle antoivat Alankomaat, Belgia, Espanja, Kreikka, Irlanti, Iso-Britannia, Israel, Italia, Portugal, Ruotsi, Slovenia, Suomi ja Sveitsi. Kärkipisteitä Itävallalle antoivat myös Georgia, Islanti, Liettua, Malta, Norja, Ranska ja Unkari (10) sekä Romania, Tanska ja Ukraina (8).

Pienemmät pisteet Itävallalle antoivat Moldova ja Saksa (7), Latvia (6), Albania ja Venäjä (5), Viro (4), Makedonia (3), Montenegro (2) ja Azerbaidžan (1).

Pisteettä Itävallan jättivät Armenia, Valko-Venäjä, Puola ja San Marino. San Marinon pisteet olivat kokonaisuudessaan juryn antamat.

Järjestyksessään 59. Eurovision laulukilpailu järjestettiin Kööpenhaminassa. Finaali oli lauantaina 10. toukokuuta. Suomen Softengine-yhyeen sijoitus kilpailussa oli yhdestoista.

Vuoden 2015 Euroviisut järjestetään Itävallassa.

Yle: Euroviisuvoitto Itävaltaan – Suomi 11.
Eurovision TV: 2014 Eurovision Song Contest - Grand Final
Itävallan euroviisuesiintyjää vaaditaan hyllylle

41 kommenttia

Ansaittu voitto rohkealle esiintyjälle ja 007-tyyppiselle kappaleelle.

Omiin suosikkeihini lukeutuivat Suomen ja Itävallan lisäksi Italia, Ranska, Norja, Sveitsi, Armenia, Unkari, Iso-Britannia ja Espanja ainakin. :)