Maltalle parisuhdelaki

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Maltalla samaa sukupuolta olevat parit saavat oikeuden rekisteröidä parisuhteensa. Uuteen lakiin kuuluu myös adoptio-oikeus.

Parlamentti päätti parisuhdelain hyväksymisestä maanantaina äänin 37-0. Poissaolijoita oli 30, koska oppositio jättäytyi äänestämästä. Oppositio on kannattanut homoparien liittojen hyväksymistä, mutta ei adoptio-oikeutta.

Adoptio-oikeus on aiheuttanut närää etenkin uskonnollis-konservatiivisilla tahoilla.

Lain hyväkyminen sai ihmiset kokoontumaan Maltan pääkaupungin Vallettan keskustaan.

Välimerellä sijaitseva vajaan puolen miljoonan asukkaan Euroopan unioniin kuuluva saarivaltio Malta on järjestyksessään 22. samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteet virallisesti tunnustava maa. Adoptio-oikeuden homopareille sallineista se on kymmenes.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Malta on tunnettu varsin vanhoillisena katolisena maana. Esimerkiksi avioerot tulivat laillisiksi vasta vuonna 2011 järjestetyn kansanäänestyksen myötä.

PinkNews: Malta: Parliament approves civil unions and adoption for gay couples

1 kommenttia

Mielenkiintoista Maltan kohdalla on se, että huolimatta väestön katolisesta vanhoillisuudesta, parlamentti sai lain valmisteltua näinkin lyhyenä, kuin vain muutaman vuoden aikana. Piskuisella saarivaltiolla saattaa olla tärkeää näyttäytyä EU:ssa edistyksellisenä. Katolinen kirkkohan alkaa olla häviämässä taistelun homoja vastaan jopa Italiassa. Sellaisesta on olemassa ensi merkkejä.

Katolinen kirkko on ryvettynyt pahoin pedofiliaskandaalien takia, mikä on vaikuttanut jopa äveriään kirkkovaltion taloutta heikentävästi. Uusi paavi on koettanut taiteilla tässä tilanteessa kirkon maineen parantamiseksi. Näyttöjä on kuitenkin edelleen varsin niukasti. Kirkon sisällä vanhoilliset ovat vielä jonkin aikaa vahvoilla, kunnes uudet olosuhteen pakottavat heitä taaemmaksi. Homoagendalla ei enää hankita ulkopuolelta juurikaan tukea. Lähinnä vain päinvastoin.