Ruotsi: Lesboa ei huolittu töihin tunnettuun vaatetusfirmaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1


Ruotsalaisen ammattiliitto Unionin jäsenlehdessä kerrottiin eilen työryrjintätapauksesta. Nadja Bäck Uhr haki vaatefirma Championilta töitä. Hän ei saanut työpaikkaa, koska hän elää yhdessä naisen kanssa.

Nadja on elänyt avoimesti lesbona jo ainakin 10 vuotta. Hän on ollut monissa sellaisissa töissä, joissa on pääasiassa miehiä työntekijöinä. Hän on tottunut heidän puheisiinsa, eikä ole kokenut mitään syrjintää. Tilanne muuttui viime syksynä, kun hän pyrki töihin asustefirma Championiin.

Rekrytointifirma teki haastattelut, ja hän "pääsi jatkoon". Kuitenkin jonkin ajan kuluttua rekytointifirmasta otettiin yhteyttä, ja kerrottiin, että Champion oli hylännyt hänet sen takia, että hän elää yhdessä toisen naisen kanssa. Hän oli rekrytointifirman haastattelussa kertonut siitä, vaikka se ei olekaan asia, jota työhönottohaastattelussa saisi kysellä. Nadja ei voinut uskoa, että tällainen asia vaikuttaisi rekrytointiin vuonna 2013. Outoa oli sekin, että vaatetusyritys suoraan kertoi hylkäämisen syyn.

Nadja otti yhteyttä ammattiliitto Unioniin ja hän päätti kertoa tapauksesta liiton lehdessä, joka leviää ympäri maata 570 000 kappaleen painoksena. Unionin ja Championin neuvottelussa vaatetusyritys pahoitteli, että kyseessä oli "väärinkäsitys". Nadjan syytökset syrjinnästä torjuttiin, mutta luvattiin 20 000 kruunun hyvitys. Nadja kieltytyi. Maaliskuussa pidettiin uusi neuvottelu ja Champion myönsi syrjinnän. Championin asema oli huono, koska myös rekrytointifirma tiesi totuuden.

Nyt on sovittu, että Nadja saa 60 000 kruunua korvauksena syrjinnästä. Se on noin 6 700 euroa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- - - - -

Ensi kesän Helsingin Priden teemana on työelämä. Meillä Suomessakin on kokemusta työsyrjinnästä.


Juttu ammattiliitto Unionin lehdessä
QX haastatteli Nadjaa

1 kommenttia