Opiskelijoiden Liikuntaliitto teki Tasavertaisen Urheilun Lupauksen

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) allekirjoitti Tasavertaisen Urheilun Lupauksen. Samalla järjestö ilmoitti haastavansa lajiliitot ja opiskelijaurheiluseurat taisteluun homofobiaa vastaan.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) kertoo tiedotteessan, että järjestön hallitus päätti yksimielisesti kokouksessaan torstaina 27.3.2014 allekirjoittaa Tasavertaisen Urheilun Lupauksen (TAULU).

- Suomalaisessa urheilumaailmassa on vielä pitkä tie aidon tasavertaisuuden toteutumiseen. Valtion liikuntaneuvoston tutkimuksen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat runsaasti syrjintää urheilussa. Erityisen vakavaksi todettiin valmentajien ja liikunnanopettajien taipumus olla puuttumatta havaittuun syrjintään, sanoo OLL:n puheenjohtaja Hanna Huumonen.

Tasavertaisen urheilun lupauksen allekirjoittanut taho sitoutuu kolmeen perusperiaatteeseen: Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun. Urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille. Allekirjoittanut taho lupautuu kohtelemaan kaikkia ihmisiä tasapuolisesti heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta, ja homofobia ei hyväksytä missään muodossa.

- Syrjintä millään perusteella ei kuulu liikuntaan ja urheiluun. Kaikilla täytyy olla oikeus olla oma itsensä ilman jatkuvaa turvattomuuden tunnetta. Homofobia ei ole osa urheilua. Jokaiselle huippu-urheilijalle täytyy antaa mahdollisuus kertoa tai olla kertomatta omasta suuntautumisestaan - positiivisia roolimalleja on liian vähän, sanoo OLL:n varapuheenjohtaja Nhamo Zinhu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

TAULU on kansainvälinen malli, jota sovelletaan Suomen oloihin. Hankkeen tarkoituksena on kannustaa urheilutoimijoita viestimään arvomaailmastaan. TAULU:n puolueeton hallinnoija on vapaaehtoisten pyörittämä sitoutumaton Straight Star Ally -hanke.

Straight Star Ally- eli SSA-urheilija on henkilö, joka ei pelkästään allekirjoita TAULU:n periaatteita vaan on valmis sanomaan sen ääneen omalla nimellään sekä tarvittaessa olemaan henkilö, jolle seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva urheilija voi turvallisesti kertoa kuuluvansa vähemmistöön.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto haastaa lajiliitot sekä opiskelijaurheiluseurat mukaan rakentamaan kaikille avointa osallistumista. "TAULU:n allekirjoittaminen on tärkeä askel kohti yhdenvertaisempaa liikunta- ja urheilukulttuuria", kiteyttää puheenjohtaja Huumonen.

oll.fi: Opiskelijoiden liikuntaliitto haastaa lajiliitot ja opiskelijaurheiluseurat taisteluun homofobiaa vastaan
Straight Star Ally (Facebook)
Veikkausliiga teki Tasavertaisen Urheilun Lupauksen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!