Puolustavatko eurooppalaiset liberaalit gay-oikeuksia Venäjällä?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

UkGayNewsin vierailevana kommentaattorina gay-asioihin erikoistunut journalisti P.A. Alain kyselee tänään, miten eurooppalaiset liberaalit suhtautuvat Venäjän ihmisoikeusloukkauksiin. Europarlamentissa on iso liberaaliryhmittymä, 102 edustajaa. Suomesta siihen kuuluvat keskusta ja ruotsalainen kansanpuolue RKP. Miksi tämä ryhmittymä kiinnostaa näin paljon kommentaattori P. A. Alainia? Sen takia, että venäläinen Jabloko-puolue on liittoutunut liberaalisen ryhmittymän kanssa.

Moskovan pride-tapahtumien yhteydessä 2006 Jabloko-puolueen poliitikko Sergei Mitrokhin sanoi, että ne, jotka houkuttelevat ihmisiä gay-paraateihin, ovat provokatöörejä, kiihottajia. Hän on Moskovan paikallisen duuman jäsen. Jabloko-puolue on ilmoittanut päämäräkseen tuoda Venäjälle eurooppalaiset arvot. Jabloko on jo jäsenenä European Liberal Democrats (ELDR) ja Liberal International (LI) -yhteenliittymissä.

ELDR:llä oli kokous Berliinissä lokakuussa 2007, ja siellä päätettiin tukea Jablokon toimintaa, joka tähtää Venäjällä demokratiaan jas vapaaseen yhteiskuntaan. Kokouksessa kritisoitiin Putinin toimia, kun tämä on estänyt opposition mielenosoitukset.

Paradoksi: Marraskuussa 2008 joukko gay-aktivisteja yritti järjestää gay prideä Tambovin kaupungissa 500 km Moskovasta. Kaupungin pormestari kertoi oikeudessa, että kielto perustui Jablokon lähettämään kirjeeseen. Paikallinen jabloko-osasto ilmoitti vastustavansa gay-paraateja, sillä he eivät halua lastensa elävän sellaisessa yhteiskunnassa. Jablokon mukaan gay-marssi on kiellettävä kaikin mahdollisin lain tarjoamin keinoin.

Venäläiset gay-aktivistit kysyvät: Mikä on Jablokon suhde eurooppalaisiin arvoihin? ELDR:lle ja LI:lle gay-aktivistit lähettivät kirjeen, ja siinä kyseltiin, miten Jabloko ja aurooppalaiset arvot sopivat yhteen. Jablokon pääkonttori Moskovassa yrittää vähätellä koko asiaa. Sanotaan vain, että puolueen johdossa ei päästä tässä asiassa yhteisymmärrykseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tilanne on hämmentävä eurooppalaisille liberaaleille. Brysselistä kerrotaan, että asia otetaan esiin seuraavassa puolueen johdon tapaamisessa. Gay-aktivistien kirjeeseen ei ole vastattu.

Ovatko suuret eurooppalaiset poliittiset ryhmittymät todella puolustamassa kaikkien kansalaisten perusoikeuksia, vai tehdäänkö valintaa? Oikeuksia mulle ja sulle mutta ei noille.

(Lähteenä UkGayNews. UkGayNews on ilmoittanut, että heidän uutisiaan saa vapaasti käyttää ranneliikkeessä.)

2 kommenttia

Ihan aluksi ... naurattaa hieman, että Kepu luulee kuuluvansa liberaaleihin ... :-)))

Kulttuurihistoriallisesti Venäjä ei kuulu Eurooppaan, joten europpalaisilla arvoilla on vaikea sinne juurtua, vaikka aina välillä sieltäkin löytyy joku taho, joka yrittää asioita muuttaa.

Suuret eurooppalaiset poliittiset ryhmittymät ovat ennen kaikkea hampaattomia ylipäänsä Venäjän suhteen. Miten siellä voidaan vaikuttaa ihmisoikeuksiin, kun ei osata pakottaa Venäjää toimittamaan sopimuksenmukaisesti kaasua - siitä saavat edes rahaa, mutta mitä he saavat jostain ihmisoikeuksista? (tämä on valitettavasti heidän ajatusmaailmansai).
Venäjän ja Valko-Venäjän gay-aktivistit Brysselissä


Muutama päivä sitten Putin ja EU:n johto kohtasivat. Lehdistötilaisuudessa EU:n puolelta moitittiin Venäjän ihmisoikeustilannetta. Putin torjui syytteet ja muistutti EU:n alueella elävien venäläisten tilanteesta mm. Virossa. "Hoitakaa ensin omat ihmisoikeusongelmanne".


Venäjän ja Valko-Venäjän gay-oikeuksia ajavat aktiivit ovat käyneet Brysselissä hakemassa tukea. Eilen keskiviikkona tämä "Slavic Gay Pride" –ryhmä tapasi EU-parlamentin jäseniä. Parlamentaarikot Marco Kappato, Lissy Grener, Sophie int Velde ja Janine Hennis lupasivat nostaa esiin Venäjän ja Valko-Venäjän gaypride–kiellot. He lupasivat myös kirjoittaa kansallisille ulkoministereille ja kehottavat nostamaan nämä ihmisoikeuskysymykset esiin, kun maat käyvät neuvotteluja Venäjän kanssa.

Tapaamisessa Valko-Venäjän edustaja nosti esiin Valko-Venäjän sosiaalidemokraattisen puolueen sisällä vallitsevan vahvan homofobian.

Perjantaina Strassbourgissa järjestetään mielenosoitus, jossa kiinnitetään huomio Venäjän ja Valko-Venäjän HLBTIQ-väestön perusoikeuksiin.

(GayRussia)