HGT:n kevään näytelmä Edvard II ensi-iltaan 19. maaliskuuta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 3
Edvard II

Helsingin Gay-teatterin kevään 2014 näytelmä on Matti Rasilaisen ohjaama Edvard II. Maaliskuun alkupuolella harjoitukset ovat käyneet Wärtsilän vanhaan telakkahalliin rakennetussa Teatteri Toivossa vielä kiivaimmillaan.

Ensi-ilta on tasa-arvon päivänä keskiviikkona 19. maaliskuuta.

HGT kertoo, että itse näytelmän lisäksi teatterissa pääsee kokemaan myös kokonaisvaltaisen keskiaikaisen elämyksen, sillä lämpiöön on pystytetty keskiaikainen miljöö.

Kuva: Tiina Rantala

- Valtaa, väkivaltaa, juonitteluja, rakkautta ja intohimoa tihkuva kertomus Englanninhovista Edvard II:n (1284-1327) aikaan. Marlowen Edvard oli pitkään painuneena unohduksiin tullakseen ajankohtaiseksi jälleen meidän aikanamme, jonka päivänpolttaviin puheenaiheisiin näytelmän teemat nivoutuvat, kuvaillaan näytelmän sisältöä Gay-teatterin verkkosivuilla.

- Tarina kuvaa valtataisteluja ja kuninkaan miessuhteita Englannin hovissa 1300-luvun alussa, ennen homojen laajamittaisten vainojen alkua. Liian suorasukainen näytelmä oli painuneena unohduksiin peräti 300 vuoden ajan löytyäkseen uudelleen meidän aikanamme, jonka ihmisiä sen teemat puhuttelevat ajankohtaisuudellaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuva: Tiina Rantala

- Näytelmä kysyy, onko vallan ja yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen suunnan sekä toisaalta seksuaalisen erilaisuuden suvaitsemisen välinen jännite sittenkään vähenemässä, vai onko vapaamielisyyden pinnan alla käynnissä prosessi, joka vie kohti pimeämpää aikaa?

Kuva: Tiina Rantala

Edvard II on lähtöisin englantilaisen näytelmäkirjailijan, runoilijan ja kääntäjän Christopher Marlowen kynästä noin vuodelta 1592. Marlowea pidetään Elisabetin ajan suurimpana englantilaisena kirjailijana William Shakespearen jälkeen. Marlowen tiedetään olleen Shakespearen henkilökohtaisesti tuntema ja arvostama. Marlowe sai surmansa kapakkatappelussa 29-vuotiaana, keväällä 1593.

Derek Jarman ohjasi näytelmästä elokuvan vuonna 1991. Näytelmätekstistä on tehty suomennos vuonna 2003.

LIITE p10822-x11SwTN3oA">

Kuva: Tiina Rantala
Kuva: Tiina Rantala

HGT: Edvard II

3 kommenttia

Mitenkähän fiktiivinen tuo Christopher Marlowen Edvard II lieneekään?
(etenkin menneinä aikoinahan ja varsinkin katolisuus/protestanttisuus -"sodan" kiihkeimpinä aikoihin sepitetiin jos mitäkin tarinoita, vastapuolen mustamaalaamiseksi ja härnäämiseksi, mukaanlukien laajasti levitetty tarina paavi-Johannasta, jonka tarkoitus varmastikin oli vain härnätä katolilaisia)

Edvard II : http://fi.wikipedia.org/wiki/Edvard_II
Paavi Johanna : http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavi_Johanna

Ja minkähän verran, jos oli, tuolla Edvard II aikaan oli Antiikin Kreikan biseksuaaliseen pederastiaan rinnasteista biseksuaalisuutta. Edvardillakin oli sentään ainakin 5 lasta tai enemmänkin.

- - -

Ainakin oikeana hlbt-kulttuuriasiana Ateneumissa avautui perjantaina 14.3. kevät-kesäksi Tove Janssonin tuotantoa esittelevä, hänen syntymänsä 100-vuotisjuhlanäyttely

http://www.ateneum.fi/fi/tove-jansson

Kommenttia muokattu: 16.03.2014 klo 15:00
Myös Iberian (Espanjan) niemimaankin homo-historiassa olisi ainesta vaikka kuinka näytelmäksi tai elokuviksikin, erityisesti maurivaltakaudelta 711–1492

http://users.ipfw.edu/jehle/DEISENBE/Other_Hispanic_Topics/escondida.pdf

al-Andalusiaa 961-976 hallnnut al-Hakim II (al-Hakim tarkoittaa viisasta; nimi on myös al-Hakam -versiona) on mielenkiintoinen hallitsija - olihan hän tiettävästi homo, mieshaaremeineen ja aikakautensa merkittävine saavutuksineen
- Maataloutta kehitettiin, tieverkostoa parannettiin ja erityisesti levennettiin, markkinahalleja rakennettiin
- Hän perusti 27 yleistä koulua, joissa opetus oli ilmaista vähävaraisille
- Hänen aikanaan katolisten Pohjois-Espanjan kuningaskuntien kanssa vallitsi melkoisen rauhaisa aika - tosin hänen aikanaan myös torjuttiin kaksi viikinkien hyökkäystä 966 ja 971, sekä lyötiin myös marokkolaiset fatimidit ja ziridit
- Hän kokosi Gordobaan aikansa Euroopan ilmeisesti suurimman kulttuuri- ja tiedekirjaston, yli 600 000 nidettä kirjallisuutta, jonne ostettiin arabialaista ja myös käännettiin paljon vieraskielistäkin kirjallisuutta latinasta ja kreikasta arabiaksi. Hän hankittu iranilaisen Abu al-Faraj al-isfahanin 50 vuoden aikana kokoaman 20-osaisen esi-islamilaisen ajan runo- ja laulukokoelman Kitāb al-Aghānī (Book of Songs). Hänellä oli Iberian Muladi-muslimeista ja Mozarab-kristityistä koostunut komiteakin tuota käännöstoimintaa varten. Hänellä kerrotaan myös olleen ateljee, jossa liki 200 naista kopioi kirjoja.
(Marokon berberit valitettavasti ryöstivät kirjaston 1100-luvulla)
- Hänen aikanaan jalostettiin myös luonnontieteitä, mm. modernin kirugian isäksikin välillä nimitetyn Abu al-Qasim Al-Zahrawi:n (tunnetaan länsimaissa Abulcas-nimellä) toimesta, joka tuotti 30-osaisen käsikirjan Kitab al-Tasrif lääketieteestä ja kirurgiasta ja osaa hänen kehittämistään kirurgian toimempiteistä ja instrumenteista käytetään nykyäänkin vielä.
Abulcas korosti lääkäri-potilas suhdetta ja sairaanhoidon tärkeyttä kaikille, sosiaallisesta asemasta riippumatta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Albucasis
- al-Hakimin hovissa työskenteli myös aikansa tunnettu eksaktien tieteiden, fysiikan ja kemian huipputaitaja-nainen Labana of Córdoba

Toisaalta myös al-Hakam II:n pojalla, seuraajallaan 976-1013 Hisham II al-Hakam:lla kerrotaan myös olleen mieshaaremi. (al-Hakam II sai yli 46-vuotiaana kaksi poikaa, kun baski-nainen Subh (tai Sobeya) puettiin ja muokattiin miehen oloiseksi, Jafar:ksi.)

Juutalaisetkin nimittävät 800-1100 -lukujen aikaa Kultaiseksi kaudekseen Espanjassa. (katolisten vallattua sitten Espanjan, kaikki juutalaiset karkotettiin sieltä 1492).

Tuolla Iberian mauriajalla oli myös merkittäviä vaikutuksia Euroopan kristillisyyteen, sillä berberivallan Iberian kristityt ja juutalaiset saivat harjoittaa uskontoaan maurivallan aikaan (tosin heillä oli erityinen vero ja sen vastapainoksi vapautus armeijasta), mutta olivat vapaita Rooman katolisen kirkon otteesta, jonka alla muu Eurooppa tiukasti oli. Iberiasta kristityt levittivätkin valistuneemman kristillisyyden aatteita muuhun Eurooppaan päin. Toisaalta sitten sekä mauri-islamilaisen vallan lopulla, että etenkin katolisten vallattua Espanjaa 1200-luvun lopulta 1400 luvun lopulle, seurasi uskonnollisempaa vainoa ja katolisen inkvisition vastaiskun aika Espanjassa (islaminuskoiset pakkokäännytettiin kristinuskoon tai surmattiin).

al Hakam II:lle on pystytetty 1976 (seuraavana vuonna, diktaattori Francon 1975 päättyneen valtakauden jälkeen) patsaskin Cordobaan.
http://3.bp.blogspot.com/_1r9ykUsN-lw/TIVLgFwTIYI/AAAAAAAADeA/oHHZXhbKTp0/s1600/Al-Hakar+II.JPG

Kommenttia muokattu: 16.03.2014 klo 15:16