Kelpaako tasa-arvoinen avioliitto hyvinkääläisille?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Aamuposti kyseli viime sunnuntaina hyvinkääläisten mielipiteitä

Aikaisemmassa uutisessa kerroimme homoavioparin tilanteesta Länsi-Ruotsissa. Kyseessä on Markin kunta ja sen keskusta Kinna. Asukkaita kunnassa on yli 33 000. Miesjoukko ahdistelee kahta avioliitossa elävää homoa. Autoa on vahingoitettu ja nyt viimeksi toinen pariskunnasta pahoinpideltiin koiraa ulkoiluttaessa. Puolitoista viikkoa sitten 300 henkeä tuki homopariskuntaa kokoontumalla Kinnan keskustassa.

Suomessa suunnilleen samankokoinen paikkakunta: Hyvinkää, entinen bigbrother -tähti Sauli Koskisen kotipaikkakunta. Asukkaita n. 44 000. Kaupungin keskusta on Hyvinkää, mutta kuntaan kuuluu laaja maaseutualue. Paikallinen lehti Aamuposti teki nettikyselyn: 58% kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, 36% vastustaa, 6% ei osaa sanoa.

Viime sunnuntaina lehti kertoi tuloksen ja haastatteli joitakin kaupunkilaisia. Katugallupissa mielipiteet löytyivät heti, eli asiaa on pohdittu. Ulkokahvilla Veijo Laiho kannattaa, Timo Oksanen vastustaa. Oksasen mielestä "se ei vain tunnu järkevältä". Yrjö Hujasen mielestä pitää olla oikeus solmia avioliitto. "Jokainen saa elää omaa elämäänsä miten haluaa". Jenna Vuokila on samaa mieltä: "Ehdottomasti pitää olla oikeus. Ei siinä ole mitään epäselvää. On tosi epäreilua, että toisilta viedään se mahdollisuus".

Nettikommenteissa vastustajatkin saivat äänensä kuuluviin. Nimim. "tasa-arvoisesti" luettelee perusteluna samoja asioita kuin Timo Soini eduskuntakeskustelussa: "1. vuosisatainen perinne, 2. biologia, 3. arvot, 4. teologia". Soinin mukaan listalle kuului vielä "terve järki".


Paikallinen aktiivi

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuoden 2012 kuntavaaleissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ei tullut suurta vaaliteemaa. Vihreiden ehdokas Santeri Palin hieman yritti herätellä, mutta vastakaiku oli vähäistä. "Ei selvästikään ollut suurta yleisöä kiinnostava teema", sanoo Palin Aamupostin haastattelussa. Ehdokkuus sateenkaariteemalla oli uhkarohkeaa. Ääniä tuli vain 13. Edes Aamupostissa julkaistu mielipidekirjoitus ei aiheuttanut juuri mitään palautereaktioita lehden lukijoissa. Vaalijutussa Palin kyseli, saako esim. vanhainkodissa transvestiitti vaari ymmärtämystä, jos hän haluaisikin pukeutua toisin. Tai voisiko olla niin, että vanhainkodissa vanhapiikamummon rakkain ystävä on sijoitettu toiseen huoneeseen.

Palinin mukaan joko ongelmaa ei ole tai se väistetään. Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat miehet ainakin välttelevät. Omista isovanhemmistaan Palin kuitenkin on huomannut, että kun on tarpeeksi nähnyt elämää, ymmärtää, että voi olla toisinkin.

Nyt Palin on jo muuttanut työn perässä muualle.

Aamupostin jutussa oli esillä myös ajankohtainen vanhus-asia.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • puppeliassi
  • 7.3.2014, 13.24
"se ei vain tunnu järkevältä" eli tunteella tahdotaan pahaa muille eikä homofobeilla ole faktapohjaista perustelua miksi oikeasti olisi huono jos tulisi tasa arvoinen avioliittolaki