Uganda: outtaamista, väkivallan uhkaa ja itsemurhia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tiistaina ugandalaislehti Red Pepper julkaisi kahdensadan ihmisen kuvan ja nimen, ja kirjoitti näiden olevan homoja. Ainakin osa paljastuslistassa "outatuista" henkilöstä ei ole ilmaissut suuntautumistaan julkisesti, vaan lehti on tehnyt asiasta omia päätelmiään. Luettelossa on esimerkiksi hlbti-aktivisteja, artisteja ja katolinen pappi.

Vastaavanlainen lista julkaistiin vuonna 2010 Rolling Stone -sensaatiolehdessä. Lehti vaati tuolloin hirttämään homot. Seurauksena oli ainakin yksi surmatyö, kun hlbti-aktivisti David Kato hakattiin kotonaan kuoliaaksi.

Keväällä 2009 Red Pepper julkaisi 50 homon ja lesbon nimet sekä muutaman valokuvan. Lehti syytti tuolloin, että nämä ihmiset tuovat Ugandaan länsimaista pahetta. Lehden mukaan nämä haluavat levittää sitä myös kouluihin ja haluavat turmella lasten moraalin.

Ugandassa homokielteisen lain maanantaisen hyväksymisen jälkeen ainakin kolme ihmistä on paikallisten aktivistien mukaan tehnyt itsemurhan. Lukuisista itsemurhayrityksistä viime viikkoina on raportoitu. Moni on myös paennut maasta.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni allekirjoitti maanantaina lain, jonka perusteella samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisestä seksuaalisuhteesta voidaan rangaista ankarasti, esimerkiksi elinkautisella vankeudella.

Jo aiemman lainsäädännön mukaan homoseksuaaliset teot olivat maassa rangaistavia. Uuden lain myötä myös lesbosuhteet tulivat rangaistaviksi.

***

Ugandassa on tullut voimaan myös "pornografian vastainen" laki. Se kieltää naisia paljastamasta reisiään, rintojaan tai pakaroitaan. Se kieltää naisia myös pukeutumasta "seksuaalisesti kiihottavalla tavalla". Väljästi muotoillun määritelmän tähden useiden naisten on kerrottu joutuneen miesten tai miesjoukkojen hyökkäysten kohteeksi. Naisia on esimerkiksi riisuttu. Lain väljän muotoilun on arvioitu rohkaisevan miehiä käymään naisiin käsiksi.

PinkNews: Ugandan tabloid ´exposes top 200 homos´ one day after harsh anti-gay law signed
Uganda: Homoviha myyntivalttina
Ugandassa jatkuu vihanlietsonta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!