Arctic Pride Rovaniemellä 21. - 23.2.2014

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 3
Rovaniemen Arctic Pride järjestetään helmikuussa 2014 toista kertaa. Vuoden 2013 kulkue järjestettiin aurinkoisessa talvisäässä (kuvat: Arctic Pride)

Suomen pohjoisin pride-tapahtuma järjestetään Rovaniemellä 21. - 23. helmikuuta 2014 ja teemana on "Ilmaise itseäsi". Rovaniemen Seta järjestää Arctic Priden nyt toista kertaa.

Järjestäjät kuvaavat Arctic Pridea tasa-arvoista Lappia sekä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta juhlistavaksi tapahtumaksi. Tapahtuma on kaikille avoin.

Teeman kerrotaan toteutuvan paikallisten, kansallisten ja kansainvälisten esiintyjien sekä erilaisten osallistavien tapahtumien kautta.

- Itsensä ilmaiseminen voi olla myös konkreettista omana itsenään olemista ja rohkeaa ulospäin näkymistä – tai arvomaailmansa ilmaisemista asettumalla tukemaan tasa-arvoa ja omana itsensä olemisen vapautta, kertovat tapahtuman järjestäjät.

Tapahtumaviikonlopun ohjelma alkaa perjantaina ulkoiluiltamalla, jossa yleisölle järjestään tulishow, potkurikisa ja makkaranpaistoa. Sen jälkeen Värinä-galleriassa järjestettävässä pride-kinon katselmuksessa on The Love Part Of This (2012) -dokumenttielokuva. Ilta huipentuu Ilmaise itseäsi -klubiin Kauppayhtiöllä, jossa ohjelmassa on kaikille avoin Open Stage, burlesq-esitys Midnight Sun Burlesquelta sekä lappilainen popyhtye Henrie.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lauantai-päivän käynnistää Arktinen tavis -paneelikeskustelu, jossa pohditaan, kenelle Lappi kuuluu ja millainen oikeastaan on Tavallinen Lappilainen.

Paneelin jälkeen kello 12.30 alkaa kokoontuminen pääkirjaston pihalle, josta kello 13 käynnistyy Rovaniemen keskustan halki Rovakatua etenevä pride-kulkue. Kulkueen määränpää on Lordi-aukio, jossa järjestetään ulkoilmadisco.

Discon jälkeen vuorossa on erilaisia toiminnallisia työpajoja, muun muassa Lentävän Poron Teatterin vetämä improvisaatiopaja, notkea Nia-tanssityöpaja sekä Kulttuurikaaran järjestämä jättiläiskuplan puhallus. Työpajojen jälkeen ohjelmassa on miehille, naisille, nuorille ja transihmisille omat ryhmätapaamisensa, jossa voi tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia. Pääjuhlan virallisilla etkoilla Bull Bar And Grillissä ohjelmassa nähdään Lentävän Poron Teatterin komediashow. Arctic Priden pääjuhlassa Tivolissa esiintyy dragartisti Sheila (Greatest Hits Show) sekä Euroopan pride-tapahtumilta tuttu Swedish Dyke Vibes.

Sunnuntaiaamuna vietetään sateenkaarihartautta. Sunnuntaina on myös Art-i-soppa -tapahtuma, jossa on keittobrunssi ja esiintyjänä Pines & Wawes.


Jää pohjoiseen (Arctic Pride 2014) on Arctic Pridea varten julkaistu kappale.

Ensimmäinen Rovaniemen Arctic Pride järjestettiin vuonna 2013.

Vuoden 2013 Arctic Pride -kulkue (kuva: Arctic Pride)
Vuoden 2013 Arctic Pride -kulkue (kuva: Arctic Pride)
Vuoden 2013 Arctic Pride -kulkue (kuva: Arctic Pride)

www.arcticpride.fi
Arctic Pride / blogi
www.rovaniemenseta.fi

3 kommenttia

Onkos jossain päin maailmaa jo Rovaniemeä pohjoisempi Pride sitten?
Esim. Islannin Reykjavik on Ouluakin etelämpänä ja Norjankin eri kaupunkien Pridet vielä huomattavastikin etelämpänä.
Myöskin Grönlannin suurimmassa kaupungissa, Nookissa järjestetty Pride on Rovaniemeä etelämpänä. http://www.newnownext.com/worldwatch-greenlands-first-gay-pride/06/2010/

Rovaniemihän on Grönlannin keskiosien, Kanadan ihan pohjoisosien ja Siperian korkeudella.

Eli eikös Rovaniemen Pride ole, paitsi Suomen, myös koko maailmamme pohjoisin HLBT Pride?

Etelä-Norjan Hemsedalenissa on tosin ensi kuulla mielenkiintoinen talvi/laskettelu-Pride http://scandinavianskipride.com/
http://www.visitnorway.com/en/Where-to-go/East/Hemsedal/

Kommenttia muokattu: 17.02.2014 klo 17:52
Pride-aktiviteettia on raportoitu myös Norjan Finnmarkin Altasta. Se on Rovaniemeä muutaman sata kilometriä pohjoisempana.