USA: Virginian homoavioliittokielto kumottiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on kumonnut Virginian osavaltion päätöksen kieltää samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot.

Tuomari katsoi osavaltion päätöksen olevan perustuslain vastaisen ja sen rikkovan yksilön oikeuksia valita oman rakkaimpansa ja puolisonsa.

Osavaltion syyttäjävirasto ei puolustanut lakia, vaan myönsi sen olevan perustuslakia rikkova.

Virginialaiset samaa sukupuolta olevat parit eivät kuitenkaan pääse heti järjestämään häitään, sillä edessä on valitusprosessi. Valitukselle on aikaa kuukausi, ja sen jälkeen tapauksen odotetaan vaativivan korkeimman oikeuden päätöstä.

Aiemmin vastaavanlaiset päätökset on tehty Oklahoman ja Utahin osavaltioiden kohdalla.

USA:ssa avioliittolainsäädännöstä päätetään osavaltiotasolla. Kaikkiaan 33 USA:n osavaltiota on kieltänyt samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot joko perustuslaissa tai muulla lainsäädännöllä. Sukupuolineutraali avioliittolainsäädäntö on voimassa 17 osavaltioissa sekä pääkaupunki Washington DC:ssä. Liittovaltio on kesästä 2013 tunnustanut samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot ja lähiaikoina liittovaltion on määrä tuoda samaa sukupuolta olevat avioparit oikeuden edessä ja etuuksien suhteen samalle viivalle eri sukupuolta olevien avioparien kanssa.

USA:ssa homoavioliittojen kannatus on lisääntynyt jyrkästi viimeisen parin vuosikymmenen aikana samalla kun vastustus on vähentynyt. Samaa sukupuolta olevien avioliittojen kannatus ohitti USA:ssa vastustuksen eri tutkimusten mukaan vuosien 2009 ja 2012 välillä. Maaliskuussa 2013 julkaistun The Washington Postin ja ABC-uutisten tutkimuksen mukaan homoavioliittojen kannatus oli 58 prosenttia ja vastustajien määrä on 36 prosenttia vastaajista.

Washington Blade: Judge strikes down Virginia gay marriage ban
Yle: Yhdysvaltain liittovaltio kumosi Virginian homoliittokiellon
USA:n liittovaltio: kaikki avioparit samalle viivalle

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta