Eduskunta keskusteli hedelmöityshoidoista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Eduskunta keskusteli torstai-iltana hallituksen esityksestä hedelmöityshoitolaiksi. Keskustelua käytiin kovin äänenpainoin ja paljolti perinteisin argumentein. Lakiesitys sai kyytiä etenkin Kristillisdemokraattien suunnalta. Myönteisintä suhtautuminen oli Vihreiden ja Vasemmistoliiton riveissä.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen lähestyi asiaa arvovalintojen näkökulmasta. Hänen mukaansa isättömiä lapsia ei pidä tarkoituksellisesti tuottaa. Räsänen on sitä mieltä, että hedelmöityshoitojen rajaaminen heteropareille ei syrji vähemmistöjä, ja vetoaa siihen, ettei ikärajoitekaan ole ikärasismia.

Kokoomuksen Eero Akaan-Penttilä muistutti luonnon malleista, ja väitti, että luonnossa on esimerkkejä yksittäisistä naaraista, mutta ei kahden naaraan parisuhteista. Vihreiden Oras Tynkkynen oikaisi myöhemmin Akaan-Penttilää siitä, että luonnosta löytyy myös sekä naispareja että kahden uroksen pariskuntia.

Akaan-Penttilä myös kummasteli, miksi kohdunvuokraukset kieltämällä rajataan hoitojen ulkipuolelle naiset, joilta sairauden tai synnynnäisen anatomisen vian vuoksi puuttuu kohtu, mutta ovat muuten hedelmällisiä. Sosiaalidemokraattien Leena Luhtanen selvitti myöhemmin, että kohdunvuokrausta ei haluttu sallia siihen liittyvien suurten oikeudellisten ongelmien vuoksi. Monissa maissa puidaan oikeudessa tapauksia, joissa sijaissynnyttäjä ei olekaan halunnut luovuttaa lasta tilaajille.

Vihreiden suunnalla näkemykset olivat myönteisempiä samaa sukupuolta olevia pareja kohtaan. Vihreiden Kirsi Ojansuu totesi, että hedelmöityshoidot ylittävät ns. perinteisen luonnollisuuden rajan, mutta sama raja ylitetään myös mm. elinsiirroissa. Hänen mukaansa lesboparien ja itsellisten naisten on tärkeää voida hankkia lapsi valvotuissa ja turvallisissa olosuhteissa, eikä vanhemmuuden ovia ole oikeutettua sulkea niiltä, jotka eivät voi hankkia lapsia ilman lääketieteellistä apua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lasten sosiaalinen asema puhutti myös. Kokoomuksen Maija Perho korosti, että hedelmöityshoitojen avulla alkuun saatetut lapset syntyvät varmasti vakaan harkinnan tuloksena ja turvalliseen ympäristöön. SDP:n Lauri Kähkönen peräänkuulutti lapsen oikeutta syntyä perheeseen, jonka perheasetelma ei aiheuta ongelmia. Hän ilmotti pelkäävänsä sitä, että lapset voisivat murrosiässä joutua koulukiusatuiksi. Keskustan Pertti Salovaara tarttui tähän ja totesi "Syy on aina kiusaajan, ei koskaan kiusatun".

Lakia on sorvattu jo pari vuosikymmentä, ja sen synnyttäminen on tyssännyt kerta toisensa jälkeen erimielisyyksiin. Hedelmöityshoidoille ei edelleenkään ole toimivaa lainsäädäntöä Suomessa.

- www.eduskunta.fi
- Hallitus hyväksyi hedelmöityshoitolain
- Hedelmöityshoitolaki eduskuntaan
- Keskustelua: Hedelmöityshoitolaki keskusteluttaa eduskuntaa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!