Natsien uhriksi joutuneiden homoseksuaalien muistomerkki paljastettiin Israelissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 11
Natsien keskitysleireillä homoseksuaalit merkittiin vaaleanpunaisella kolmiolla. Juutalaisten vankien tunnuksena puolestaan oli Daavidintähti.

Muistomerkki holokaustissa kuolleiden homoseksuaalien muistolle paljastettiin Tel Avivissa perjantaina 10. tammikuuta 2014.

Kivestä tehdyn muistomerkin ulkomuodon taustalla on vaaleanpunainen kolmio. Homoseksuaalisuuden vuoksi keskitysleirille joutuneet joutuivat kantamaan tunnuksenaan vaaleanpunaista kolmiota rinnassaan. Muistomerkin yhteydessä lukee englannin, heprean ja saksan kielillä "natsihallinnon vainon kohteeksi seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi joutuneiden muistoksi".

Perjantaisessa monumentin paljastustilaisuudessa olivat paikalliseen homoyhteisöön kuuluvien lisäksi läsnä esimerkiksi Tel Avivin pormestari Ron Huldai ja Saksan lähettiläs Andreas Michaelis.

Pormestari Huldai muistutti natsien pyrkineen tuhoamaan Euroopan juutalaisten lisäksi muutkin erilaisina pidetyt. Hän sanoi myös monumentin muistuttavan kaikkia siitä, miten tärkeää on kunnioittaa jokaista ihmistä.

Muistomerkkihankkeen alullepanija kaupunginvaltuutettu Eran Lev sanoo, että kyseinen muistomerkki on Israelissa ensimmäinen ja ainoa, joka on pystytetty muun syyn kuin juutalaisuuden vuoksi natsien vainon kohteeksi joutuneille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tel Aviv on Israelin kulttuurielämän keskus ja sitä pidetään varsin homomyönteisenä. Kaupungissa pidetään vuosittain myös kymmenien tuhansien ihmisten suuruinen pride-paraati. Pääkaupunki Jerusalemin katsotaan olevan huomattavasti vanhoillisempi.

Israelissa samaa sukupuolta olevien parien yhteiselämää ja sateenkaariperheiden asemaa on turvattu lainsäädännöllä. Maassa on käyty keskustelua samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimisestä, mutta toistaiseksi asia ei ole edistynyt. Israelissa ei tunneta siviilivihkimistä. Ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot ja rekisteröidyt parisuhteet saavat tunnustuksen myös Israelissa.

Tel Avivin muistomerkkiä vastaavia monumentteja on myös Amsterdamissa, Barcelonassa, Berliinissä, San Franciscossa ja Sydneyssä. Tel Avivin uusi kivestä tehty monumentti on paikallisen homoyhteisön toimintakeskuksen tuntumassa.

Natsivallan aikana yli 100 000 miestä joutui pidätetyksi homoseksuaalisuuden kriminalisoineen lainsäädännön perusteella, joista noin 50 000 tuomittiin vankeuteen. Arviolta 5 000 - 15 000 miestä lähetettiin keskitysleirille.

Yle: Natsien homouhrien muistomerkki paljastettiin Israelissa
PinkNews: Tel Aviv: Memorial for gay victims of the Holocaust unveiled

11 kommenttia

  • 1 / 11
  • Onnellinen mies
  • 12.1.2014, 11.09
VIHDOINKIN!
Hyvä muistomerkki.

Mutta... mikäli uskontovaltio-Israelin uskomuskirjaseen joittenkin miesten sepustamassa Sodoma&Gomorra-tarinassa, sekä parissa muussa, homoseksuaalisuutta ja lesboja käsittelevässä kohdassa juutalaisten uskonkirjoja, ylipäätään puhutaan homoista, eikä esim. lapsiinsekaantujista tms., niin Israelin olisi hyvä samalla tunnustaa ja pyytää julkisesti anteeksi oman uskontonsa taannoiset synnit homoja ja muitakin emotionaalisseksuaalivähemmistöjä kohtaan - eikä ihan liikaa leikkiä "puhdasta pulmusta", mitä se itsekään ei ole. Kaikilla abrahamisilla uskomuksilla on samantyylisesti suuntautuneet vaikeutensa monimuoitoista ihmisluontoa kohtaan.

Homosexual behavior and Judaism
http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_and_Judaism

Muutamia elokuvia ortodoksi-juutalaisuuden homosuhteesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Trembling_Before_G-d
http://en.wikipedia.org/wiki/Keep_Not_Silent
http://en.wikipedia.org/wiki/And_Thou_Shalt_Love
http://en.wikipedia.org/wiki/Say_Amen

2009 Tel Aviv gay centre shooting
http://en.wikipedia.org/wiki/2009_Tel_Aviv_gay_centre_shooting

Kommenttia muokattu: 12.01.2014 klo 12:42