Tanskalaiset tutkijat: Homoavioliitossa olevat miehet elävät pidempään

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 5

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että samansukupuolisella avioliitolla on myönteinen vaikutus homomiesten elämän pituuteen. Naisparien kohdalla tulos on päinvastainen.

Tutkijat Morten Frisch ja Jacob Simosen seurasivat Tanskan väestötietojärjestelmän kautta 6,5 miljoonaa aikuista kolmenkymmenen vuoden ajan. He julkaisivat tutkimustuloksensa International Journal of Epidemiology -tiedejulkaisussa.

Tanskassa samaa sukupuolta olevien parien rekisteröidyt parisuhteet tulivat lakiin 1989, siis noin 24 vuotta sitten. Homomiesten kuolleisuuslukujen suhteen tutkijat tekivät havainnon, että vuodesta 1996 lähtien, jolloin vaikuttavat HIV/AIDS -lääkitykset tulivat yleisesti saataville, miesten kuolleisuus homoavioliitossa olevien kohdalla putosi alle naimattomien ja eronneiden miesten kuolleisuuslukujen.

Merkittävä havainto avioliitossa olevien naisparien kohdalla oli se, että näiden naisten kohdalla kuolleisuusriski kasvoi. Tutkijoiden mukaan tähän tilanteeseen ovat olleet vaikuttamassa naisten itsemurhat ja rintasyöpä. Tutkijat kehottavatkin julkista terveydenhuoltoa kiinnittämään huomiota syihin, joiden seurauksena lesbonaisten kohdalla ollaan tässä tilanteessa.

Tutkijat selvittivät myös sen, että jos avioliitossa oleva pari ei elä yhdessä "saman katon alla", elinajan odote on lyhyempi verrattuna yhdessä elävien parien elinajan odotteeseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkijat suosittavat terveydenhuoltoa tutkimaan ne piilossa olevat tekijät ja mekanismit, jotka selittävät avioituneiden ja yhdessä asuvien alemmat kuolleisuusluvut.

TheGayUK julkaisema uutinen

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • puppeliassi
  • 11.1.2014, 21.27
Eiköhän se ero ole siitä että yhdessä oleva hyvässä parisuhteessa onnellisempi kuin yksin, sekä monessa dokumentissa aids epidemian aikaan eläneet homomiehet kertovat että olisivat kuolleet jolleivat olisi ollut parisuhteessa.

Sekin voi olla että itsemurhat sekä väkivalta homoja kohtaan vähentynyt.
Noiden tutkijoiden saamat tulokset antavat toki suuntaa. Suoria johtopäätöksiä on mielestäni kuitenkin vielä syytä välttää. Tanska on erilainen maa mitä tulee vaikkapa alkoholin käyttöön ja itsemurhiin, verrattuna Suomeen.

Tieto on hämmentävä, koska mies ja naisparien kohdalla erot ovat noinkin suuret. Onko kenties mahdollista, että Suomessa olisi asennoiduttu tanskalaisia vakavemmin vaikkapa rintasyöpien seurannassa? Meillähän syöpätutkimukset ja seuranta ovat varsin korkeata luokkaa.