USA: Armeijan homokieltolaki DADT yritetään kumota jälleen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Clintonin presidenttikauden jäänne armeijassa “Don’t Ask, Don’t Tell” on jälleen tulossa liittovaltion edustajainhuoneen käsittelyyn. Määräys koetetaan siis nyt poistaa. Tuo määräyshän oli aikoinaan jonkinlainen kompromissi. Se kieltää avoimesti homojen ja lesbojen palvelemisen USA:n armeijassa. Perusteluna homojen väitettiin rapauttavan vaikutuksen joukkojen yhteishenkeen. Presidentti Barack Obama kannattaa DADT:n poistamista.

USA:n liittolaismaissa, kuten brittiarmeijassa, homot palvelevat kaikkien muiden lailla. Rapauttavaa vaikutusta siellä jostakin kumman syystä ei ole havaittu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Erottamiset jatkuvat. AP:n uutisessa raportoidaan yhdentoista avoimesti homon sotilaan tulleen potkituksi pois armeijan palveluksesta vielä voimassa olevan DADT-lain perusteella. Erotettujen joukossa oli mm. moottorilaitteen kuljettaja ja vedenkäsittelyn asiantuntija.

Tuon lain perusteella kymmenen vuoden ajanjaksolla 1997-2007 erotettuja on yhteensä lähes 10 000. Vuonna 2001 Afganistanin hyökkäyksen aikoihin erotettujen määrä väheni merkittävästi. Afganistaniin lähtijöistä alkoi silloin olla pulaa. Kuuluisin potkittujen ryhmä oli arabikielen tulkit, joita olisi tarvittu kipeästi Irakin sodan aikaan.