Utahin konservatiivit yllättyivät täydellisesti homoavioliittopäätöksestä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Utahin konservatiivit joutuivat tuomarin yllättävän päätöksen jälkeen melkoiseen hämmennykseen. Nyt koetetaan tehdä kaikki mahdollinen, ettei avioliittolupia voitaisi myöntää.

Ainakin yhdessä Utahin piirikunnassa avioliitolupia alettiin myöntää jo lauantaina. Avioliittolupien myöntämistä on koetettu estää monella eri verukkeella. Esimerkiksi vedottiin siihen, ettei lauantaina voida taata turvallisuutta riittävästi toimiston avaamiseksi. Samaan aikaan osavaltion hämmentyneet viranomaiset ovat antaneet ilmoituksen, että tuomarin päätöksestä kumota homoavioliitot estävä laki, tullaan valittamaan ylempään oikeusasteeseen ja vaatineet "hätäkeskeytystä", jonka perusteella avioliittolupia ei saisi myöntää. Samaan aikaan lakiasiantuntijat toteavat, että vaikka keskeytys hyväksyttäisiinkin, tähän mennessä myönnetyt avioliittoluvat pätevät.

Avioliittoaan suunnitteleva miespari kommentoi tilannetta toteamalla, että tilanne Utahissa on ällistyttävä. He arvelivat konservatiivien tulevan taistelemaan kynsin-hampain tuomarin päätöstä vastaan.

Utahin republikaanikuvernööri Gary Hebert antoi lauantain lausunnon, että tuomarin päätös "on synnyttänyt [osavaltioon] kaoottisen tilanteen". Hän kehotti tuomari Shelbyä antamaan päätöksen, jolla tilanne keskeytettäisiin kunnes valitus on käsitelty. Asiantuntijan mielestä päätös keskeytyksestä voisi tulla aikaisintaan maanantaina taikka tiistaina. Valituksen käsittely veisi kuukausia lisäaikaa.

On myös esitetty arvio, ettei tuomari Shelby tule muuttamaan päätöstään, eikä keskeyttämään päätöksen toimeenpanoa. Vastustajilla ei ole arvion mukaan riittävän painavia syitä päätöksen muuttamiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakiasiantuntija totesi, että niin kauan kuin keskeytys ei ole tullut voimaan, avioliittolupia on pakko myöntää halukkaille pareille. Jos virkailijat kieltäytyvät myöntämästä näitä avioliittolupia, he rikkovat osavaltion oikeuden päätöstä, ja heitä voidaan syyttää päätöksen halventamisesta.

Kuvernöörin termistä "kaoottinen tilanne", on joku ehtinyt vinoilla sen tarkoittavan vain toisiaan rakastavien parien menemistä naimisiin.

Mormonikirkkoa tukeva Desert News -verkkojulkaisu parahtaa tuomarin päätöksestä ja otsikoi omana mielipiteenään "juriidista tyranniaa".

***

Samaan aikaan New Mexicon osavaltiossa voimaan tullut osavaltion korkeimman oikeuden päätös tasavertaisesta avioliitolaista on saanut seurannaisvaikutuksia. Rooseveltin piirikunnan notaari ja hänen varahenkilönsä erosivat mieluummin virastaan, kuin alkoivat kirjoittaa avioliittolupia homopareille. Ero on hyväksytty ja tilalle valitaan uudet henkilöt.

Edge Boston

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!