Ugandaan säädettiin kauan valmisteltu jyrkkä homovastainen laki

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

Ugandan parlamentissa hyväksyttiin tänään yksimielisesti laki, joka mahdollistaa jopa elinkautiset vankilatuomiot homoseksuaalisista teoista.

Lain valmistelu alkoi jo vuonna 2009. Ensimmäiseen lakiehdotukseen sisältyi kuolemanrangaistus. Se sai laajan huomion ja tuomion läntisessä maailmassa. Lakiehdotus vedettiin välillä pois. Muutettu laki sai nyt parlamentin hyväksynnän. Presidentti Yoweri Musevenin on se allekirjoitettava 30 päivän sisällä. Sen jälkeen laki on voimassa.

Ugandan parlamentin tiedottaja kertoi, että elinkautinen vankilarangaistus määrätään niissä tapauksissa, joissa homoseksuaalisen teon toinen osapuolista on HIV-positiivinen, sukupuoliyhteys alaikäisen kanssa ja toistuva aikuisten välinen seksuaalinen teko.

Seitsemän vuotta vankeutta voidaan tuomita henkilölle, joka toimittaa samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon vihkimisen.

Ugandassa homoseksuaalisuus on ollut laitonta siirtomaa-ajan perintönä. Vanha laki tuomitsi seksuaaliset teot, jotka olivat "luonnonjärjestyksen vastaisia".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ugandassa ollaan yleisesti aiempaa tiukemman lain kannalla. Poliitikot ovat perustelleet lain tarvetta lasten suojelulla homoilta. Lainsäätäjä, joka kirjoitti lakiehdotuksen, perusteli lain tarvetta mm. sillä, että tiukempi laki tarvitan, koska länsimaiset homo yrittävät tuhota ugandalaiset perheet ja "rekrytoivat" jo nyt ugandalaisia lapsia homojen elämäntapaan.

Lain valmisteluun ovat olleet sotkeutuneina myös ääriuskonnolliset amerikkalaiset saarnamiehet. He ovat käyneet neuvomassa homovastaisten lakien laatimisessa. Ugandan homot ovat haastaneet Massachusettsista kotoisin olevan evankelikaalisen saarnaajan Scott Livelyn oikeuteen Yhdysvalloissa kansainvälisen lain rikkomuksesta. Lively on kieltänyt vaatineensa homoille kovempia rangaistuksia Ugandassa. Hän oli oman kertomansa mukaan käynyt vain kertomassa homoille annettavista terapioista.

Homoseksuaalisuus on tabu laajalti Afrikassa. Anglikaanikirkko on esimerkiksi saanut kokea tämän konkreettisesti afrikkalaisten piispojen vastustaessa jyrkästi minkäänlaisten myönnytysten antamista homojen suuntaan. Amnesty Internationalin raportissa tältä vuodelta todetaan, että 38 Afrikan maassa homoseksuaaliset teot ovat rangaistavia, mikä on noin 70 % koko mantereesta.

Huffington Post uutisoi lain säätämisestä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!