Vuoden esteettinen teko 2013 -palkinto taiteilija Viva Granlundille

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 3

Vuoden esteettinen teko 2013 -palkinto myönnettiin taiteilija Viva Granlundille. Palkinnonsaaja julkistettiin 28.11. Estetiikan seuran vuosikokouseminaarin yhteydessä.

Viva Granlund on jo vuosia maalannut taiteilijalähtöisesti kaupunkirakenteisiin kuten alikulkutunneleihin, siltojen alle ja seiniin. Granlund organisoi Kaisaniemen metroaseman nk. opintoputken seinämaalaushankkeen, hän on maalannut Pasilan rautatieaseman alikulkutunneleita ja moni on tietämättään ihaillut hänen töitään yksityiskodeissa ja siltojen alla. Vuonna 2013 Granlundilta valmistui Teollisuuskadulle, Sturenkadun sillan alle hyväntuulisen kaunis Queer Helsinki.

Palkintoraati luonnehti palkitun ansioita seuraavasti: Kuten edellisiäkään teoksia, ohikulkijat eivät ole Queer Helsinki -maalaustakaan pystyneet sujauttamaan katutaiteen tai virallisen julkisen taiteen lokeroihin. Jälki on eläväistä, kaunista, kaupunkilaisia yhdistävää  sydämellisen älykästä. Granlundin värejä, rauhaa ja rakkautta -ote on poikkeuksellinen näillä lakeuksilla. Se haastaa näkemään kuvanteon mahdollisuudet uudessa valossa, joka on samalla ikiaikainen: kuvilla voi lämmittää maailmaa. Granlundin elämäntyössä nykytaide yhdistyykin arjen estetiikkaan tavalla joka panee ajattelemaan myös taidetta uusiksi. (lähde: cultureforall.fi)

http://www.vivagranlund.fi/sitespecificart/queer-helsinki-helsinki-2013

Vuonna 2009 Viva Granlund osallistui lesbisen kulttuurin 10-vuotisjuhlanäyttelyyn "Sateenkaaren tuolla puolen". Hän kertoi teoksistaan tässä ranneliike.netin tallentamassa äänikoosteessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://ranneliike.net/teema/tribadit-2009-taidenayttelyn-monet-ulottuvuudet?aid=2652


Suomen Estetiikan Seura ry:n kunniapalkinto Vuoden esteettinen teko myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnallaan, tuotteillaan tai ajatuksillaan edistää keskustelua taiteen, kauneuden ja esteettisen arvon kysymyksistä.

3 kommenttia

Kannattaa käydä katsomassa "Queer Helsinki" Sturenkadun sillan alla. Jo fyysisiltä mitoiltaankin mahtava teos!
Teoksesta tuli mieleen, miten Mechelininkadun ylittävä Porkkalankadun silta on saanut sateenkaaren värit pylväisiinsä. Näkyä voi ihailla (tai vihailla) baanaa kulkiessaaan. Sillan alla ollaan taas, alikulkutunneleissa, Baana muuten alkaa ns. Kissalanpoikien kujasta.

Miten Granlundin teoksia ihaillaan jonkin tietämättään yksityiskodeissa?