Asiakas jätti ravintolatarjoilijan ilman tippiä, koska ei hyväksy homoutta

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 11
Kuva Facebookiin ladatusta loukkaavalla viestillä varustetusta kuitista.

Ravintolan asiakkaana ollut perhe ei suostunut antamaan tarjoilijalle tippiä, koska pitivät häntä homoseksuaalina, eivätkä siten kuittiin kirjoittamansa viestin mukaan hyväksyneet hänen elämäntapaansa.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Stara.fi -viihdesivusto.

Tipittä jäänyt tarjoilija otti kuvan kuitista ja lähetti sen Have A Gay Day -Facebook-ryhmälle oheistettuna tarinalla tapauksesta. Kuva ja teksti julkaistiin ryhmän Facebook-seinällä.

- Olen pahoillani, mutta en voi antaa tippiä, koska en hyväksy elämäntapaasi ja kuinka elät elämääsi, oli kirjoitettu viestiksi ravintolalaskuun.

Kun perhe oli tullut ravintolaan New Jerseyn Bridgewaterissa sijaitsevaan Gallop Asian Bistroon, oli tarjoilijana työskentelevä lyhythiuksinen Dayna Morales esittäytynyt ravintolaan saapuneelle kaksilapsiselle perheelle tavalliseen tapaan. Perheen äiti oli tuolloin sanonut hänelle hämmästyneensä ja odottanut tarjoilijan esittäytyvän Dan-nimisenä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Morales kertoo loukkaantuneensa asiakkaan käytöksestä ja kuittiin kirjoitetusta viestistä syvästi, ja olevansa pahoillaan perheen lasten puolesta.

- Hyvä rouva, olen pahoillani, mutta en voi hyväksyä SINUN elämäntapaasi ja tapaasi kasvattaa lapsiasi, mutta minä en sylje asennettani päin näköäsi tai anna huonoa palvelua. Pidä suusi supussa ja rukoile, etteivät polkumme risteä enää ikinä, kirjoittaa Morales ahdasmieliselle asiakkaalleen.

Morales kirjoittaa Have A Gay Day -facebook-sivulla julkaistussa viestissä myös, että on palvellut USA:n merivoimissa, että tällaisetkin ihmiset voisivat nauttia vapaudesta.

Kuva kuitista on saanut tuhansia jakoja ja kannustavia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Myöhemmin Morales kommentoi saaneensa ison hymyn kasvoilleen tajutessaan, että maailmassa on lopultakin enemmän hyviä kuin pahoja ihmisiä.

Juomarahat käytännössä tarjoilupalkkio USA:ssa

USA:ssa monilla palvelualoilla suuri osa ansioista koostuu nimenomaan ns. juomarahasta, ja työsuhteen varsinainen tuntipalkka on hyvin pieni. Sopivaksi tipin määräksi katsotaan usein laskun loppusumman veron osuus kerrottuna kahdella. Kyseisessä tapauksessa vero on 6,12 dollaria, joten asiallinen tipin suuruus olisi ollut 12 dollaria. Hyvästä palvelusta saatetaan tipata enemmänkin - ja pienempi tippi taas on suora viittaus siihen, että palvelussa on ollut valittamista.

Hinnastoissa ja hintalapuissa USA:ssa tuotteiden ja palvelujen hinnat ilmoitetaan verottomina. Vasta loppulaskussa mukaan lisätään vero.

PinkNews: New Jersey: Ex-marine waitress refused tip because of her ´gay lifestyle´
Stara.fi: Homoseksuaalisuus vei tarjoilijalta tipit - viha leimahti Facebookissa
Kuva Facebookissa Have A Gay Day -ryhmässä.

11 kommenttia

en ole varmaan ainoa suomalainen joka pitää outona että palkka tulee tuurilla, siis että ei ole parempi tuntipalkka ja jos joskus joku antaa niin hyvä.
USA:ssa tippaus on säännönmukaista. Se perustuu vakiintuneeseen tapaan, eräänlaiseen kirjoittamattomaan sopimukseen. Hyvä puoli siinä on se, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa: ahkera, hymyilevä ja asiallisesti hommansa hoitava saa kyllä vaivannäöstään ihan kohtuullisen korvauksen.

Sinänsä minusta on ihan ok, jos palkka perustuu todella tehtyyn työhön, eikä töissä oleskeluun. Ymmärrän toki myös sen huonot puolet, enkä lopultakaan suhtaudu aivan myönteisesti juomarahakulttuuriin.

On nimittäin ongelmallista, että palvelun ostajalla/saajalla on käytännössä täysi valta määritellä palvelusta annettava korvaus, eikä riitatapauksessa palvelun antajalla ole mahdollisuutta vedota mihinkään.

Juuri tällaiset varsinaisen työn ulkopuoliset asiat voivat helposti vaikuttaa yhteisymmärryksen syntymiseen. Lisäksi käteisenä annettu tippi menee yleensä taskusta taskuun, jolloin siitä tulee osa harmaata taloutta. Maksukorttien myötä tuo ongelma on toki vähentynyt.