Luxemburgin pääministeriksi noussee avoimesti homo Xavier Bettel

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Liberaalien Xavier Bettel noussee Luxemburgin uudeksi pääministeriksi. 40-vuotias lakimies on toiminut politiikassa 1990-luvun lopulta lähtien.

Syksyllä 2011 Bettel valittiin Luxemburgin kaupungin pormestariksi, jolloin hänestä tuli yksi kolmesta avoimesti homosta eurooppalaisen pääkaupungin pormestarista Berliinin Klaus Wowereitin ja Pariisin Bertrand Delanoën ohella.

Bettelin puoliso on Gauthier Destenay, jonka kanssa hän rekisteröi parisuhteensa maaliskuussa 2010. Kun Bettel nousi pormestarin virkaan, hän kertoi puolisonsa olleen onnellinen menestyksestä ja lupasi tuolloin olla vierellä, vaikka mitä tapahtuisi. Bettel totesi haastattelussa pormestariksi valintansa yhteydessä luxemburgilaisten äänestäjien tekevänsä ratkaisun poliittisten näkökulmien perusteella, eivät henkilökohtaisen elämän ja suuntautumisen.

Bettelin astuessa pääministerin virkaan tulee hänestä toinen avoimesti homo pääministeri Euroopassa. Toinen on Belgian valloonien sosialistipuolueen johtaja Elio Di Rupo, josta tuli pääministeri joulukuussa 2011. Kevääseen asti Islannin pääministerinä oli avoimesti lesbo Jóhanna Sigurðardóttir.


Luxemburgissa kristillissosiaalinen kansanpuolue CSV jää oppositioon ensimmäisen kerran 1970-luvun jälkeen, sen menetettyä lokakuun 20. päivänä järjestetyissä vaaleissa kolme paikkaa, jääden 23 paikkaan. Luxemburgin demokraattinen puolue (liberaalit) DP (sai 13 paikkaa), sosialistinen työväenpuolue LSAP (13 paikkaa) sekä vihreät (6 paikkaa) sysäävät CSV:n oppositioon saatuaan 32 parlamentin 60 paikasta.

Nyt väistymään joutuva Jean-Claude Juncker hoiti pääministerin virkaa 18 vuotta. Juncker toimi myös euroryhmän puheenjohtajana vuosina 2005-2013. Vaalit päätettiin pitää seitsemän kuukautta etuajassa, koska hallitus joutui kesällä eroamaan vakoiluskandaalin takia, ja etenkin pääministeri Juncker sai kielteistä julkisuutta, koska pääministerin tehtäviin kuului salaisen palvelun valvonta.

Vaalien suurin puolue muodostaa tavallisesti hallituksen. Aluksi asiantuntijat arvioivatkin, että CSV ja Juncker jatkaisivat ja ottaisivat liberaalit kumppanikseen. Kolme muuta puoluetta kuitenkin sopivat keskenään hallituksen kokoamisesta ja puolueet neuvottelevat parhaillaan hallitusohjelmasta. Käytännössä koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan CSV on ollut hallituksen pääpuolue ja toisena hallituspuolueena on ollut joko LSAP tai DP.


Luxemburg hyväksyi vuonna 2004 samaa sukupuolta olevien parien rekisteröidyn parisuhteen. Viime vuosina maassa on käyty keskustelua avioliittolainsäädännön muuttamisesta sukupuolineutraaliksi. Myös Juncker on kannattanut avioliittolain uudistamista.

Verkkouutiset: Juncker joutuu väistymään
QX.se: Xavier Bettel blir premiärminister
L´essentiel: «Je suis surpris de devenir bourgmestre»

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Onnellinen mies
  • 25.10.2013, 11.51
Rehdin ryhdikkäitä miehiä ja naisia on enenevässä määrin tässä muuten monin tavoin ketkuilevassa ja metkuilevassa maailmanmenossa. Heidän esimerkillinen esiintyminen elämässään saa homoseksuaalin miehen askeleen keventymään ja ryhdin kohentumaan. Upeaa! Mainiota! Menestystä tehtäviin ja onnea elämään heille kaikille!