Sateenkaarimielenosoituksen kimppuun hyökättiin Pietarissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Pietarin keskustassa sijaitsevalla Mars-kentällä järjestetään paljon mielenilmauksia. Puiston ympärillä on paljon arvorakennuksia, kuten Mikaelinlinna sen kaakkoispuolella.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien puolesta Pietarissa järjestetyn pienen mielenosoituksen kimppuun hyökkäsi suuri joukko kasakoiksi ja papeiksi pukeutuneita henkilöitä. Mielenosoittajat olivat kansallismielisten järjestöjen jäseniä ja vanhoillisia ortodokseja. Monet mielenosoittajat lauloivat uskonnollisia lauluja.

Noin 15-henkisen sateenkaariaktivistien ryhmän oli mielenosoituksellaan tarkoitus huomioida edeltävänä päivänä vietettyä kaapistatulon päivää, joka tunnetaan kansainvälisesti nimellä "Coming Out Day".

Lauantai-iltapäiväksi aiotun mielenosoituksen pitopaikalla Mars-kentällä (venäjäksi Ма́рсово по́ле, Marsovo pole) on sallittua osoittaa mieltä ilman erityisiä lupia. Alueella on myös tunnettu Vallankumoustaistelijoiden muistomerkki, eikä paikka ole vastamielenosoittajien mukaan sopiva homomielenosoitukselle. Vastustajia oli paikalla noin 200, ja he olivat saapuneet paikalle jo ennen sateenkaarimielnosoittajia.

Tilanne riistäytyi hallinnasta sen jälkeen, kun homoja vastustavaan ryhmittymään kuuluva henkilö riisti sateenkaarilipun sateenkaariaktivisteihin kuuluvalta naiselta.

Venäläisten uutistietojen mukaan poliisi pidätti yhteensä jopa 67 ihmistä, sekä sateenkaarimielenosoituksessa olleiden että hyökkääjien puolelta. Tiedot pidätettyjen määrästä kuitenkin vaihtelevat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jotkut sateenkaariaktivistit ovat syyttäneet poliisin sallivan homovastaisten voimien avoimen toiminnan. Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns "homopropagandan" levittämisen alaikäisille kieltävä laki, jolla käytännössä estetään kaikki asiallinen tiedottaminen esimerkiksi seksuaalivähemmistöistä. Taannoin julkistetun tutkimuksen mukaan virallisen Venäjän homokielteisyydellä on kansan laaja tuki. Venäläisistä hyvin harva suhtautuu myönteisesti homoseksuaalisuuteen.

Venäjällä lisääntynyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien huono kohtelu on nostattanut erilaisia Venäjään kohdistuvia boikotointivaatimuksia. Esimerkiksi Sotšissa järjestettäviä vuoden 2014 talviolympialaisia on vaadittu boikotoitavaksi.

RiaNovosti: Over 60 Detained at LGBT Rally in Russia´s St.Petersburg
PinkNews: Russia: Police detain gay rights activists after scuffle with fascists at Coming Out Day rally
Yle: Liki 70 pidätetty Pietarissa homoaktivistien ja vastustajien otettua yhteen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!